Polenta "Pizza" z pokruszoną szałwią
Przepis Polenta "Pizza" z pokruszoną szałwią jest gotowy w około 45 minut i zdecydowanie jest doskonałym bezglutenowe, pierwotne, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie opcja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Na 2,02 zł za porcję, dostajesz danie główne, które serwuje 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 20g białka, 33g tłuszczu, oraz w sumie 390 kalorii. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Udaj się do sklepu i odbierz płatki pieprzu, sól, ser Pecorino romano i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 41%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Kremowa zupa z dyni Butternut ze świeżą szałwią i pokruszoną pikantną kiełbasą, BLT Pizza z grillowaną kukurydzą + pokruszona Feta, oraz Pizza Sweet Polenta: Pizza Dolce di Polenta dla podobnych receptur.
Instrukcje
W dużym ciężkim rondlu zagotować 4 szklanki wody i dodać 2 łyżeczki soli.
Ubijaj polentę i kontynuuj ubijanie, gdy zacznie bąbelkować. Po minucie lub dwóch, gdy polenta zgęstnieje nieco, zmniejszyć ogień do niskiej i niech gotować delikatnie, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut, aż zgęstnieje i gładka, bez surowego smaku mąki kukurydzianej. Jeśli polenta robi się zbyt gęsta, gdy gotuje, dodaj trochę więcej wody.
Wyjmij łyżkę i ostudź, a następnie posmakuj i dostosuj przyprawę, jeśli to konieczne.
Rozłóż polentę na lekko naoliwionym naczyniu do pieczenia na grubość 1/2 cala.
Ostudzić i ustawić, najlepiej na noc, w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 204°, z regałem w górnej trzeciej. Tear mozzarella na duże strzępy i rozrzucić na polenta. Na wierzch parmezan.
Lekko skropić olejem i pokruszyć liście szałwii na wierzchu.
Piec polenta, aż ser jest bulgotanie i lekko rumiane, 10 do 15 protokół.
Posypać płatkami czerwonej papryki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku i lekko ostudzić.
Podawać pokrojone w surowe kliny lub kwadraty.
Możesz wysuszyć pęczek świeżej szałwii, zostawiając ją na parapecie na dzień lub dwa. Świeżo suszona szałwia jest dość aromatyczna, ale jeśli tego nie zrobisz, nie zastępuj szałwii ze słoika—użyj odrobiny posiekanego rozmarynu.
Fragment za zgodą jednego dobrego Dania: przyjemności prostego posiłku autorstwa Davida Tanisa. Copyright © 2013 by David Tanis; photographs copyright © 2013 by Gentl & Hyers. Opublikowane przez Artisan, oddział Workman Publishing Company, Inc.