Pizza ze szparagami i śliwkowymi pomidorami
Przepis na pizzę ze szparagami i śliwkami można przygotować w około 20 minut . Jedna porcja tego dania zawiera około 45 g białka , 81 g tłuszczu i łącznie 933 kalorie . Za 5,87 USD za porcję otrzymujesz danie główne dla 2 osób. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. 2 osoby wypróbowały i polubiły ten przepis. Mieszanka oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową, pierwotną i דל פחמימות,zną . Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje niesamowitą ocenę Spoonacular wynoszącą 85% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się również spodobać przepisy takie jak Ciasto migdałowo-śliwkowe z crème fraîche , Ciasto śliwkowe z niebieskim cukrem i Ciasto śliwkowe ze świeżymi śliwkami .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Odetnij twarde końce szparagów, pozostawiając 10-12-centymetrowe, delikatne wierzchołki.
Umieść szczyty w małej patelni w 1/2-calowej wrzącej wodzie. Przykryj patelnię i gotuj szparagi na parze przez 2 minuty. Zalej szparagi zimną wodą i dobrze odcedź.
Pokrój włócznie na kawałki o długości 2,5 cm po przekątnej.
Posmaruj focaccię cienką warstwą sosu pesto. Posyp wierzch pizzy pokrojonym w kostkę serem Fontina.
Dodaj odrobinę posiekanych szparagów i pokrojonych w kostkę pomidorów śliwkowych.
Piec bezpośrednio na ruszcie piekarnika lub na perforowanej blasze do pizzy.
Piecz focaccię przez 10 minut w nagrzanym piekarniku na środkowej półce lub do momentu, aż ser się rozpuści, a brzegi pizzy będą chrupiące i nabiorą ciemnozłotego koloru.
Połącz bazylię, orzeszki piniowe i czosnek w robocie kuchennym z odrobiną oliwy z oliwek. Miksuj grubo, od czasu do czasu zatrzymując się, aby zeskrobać boki.
Przełóż do małej miski, dodaj resztę oliwy z oliwek (w razie potrzeby), parmezan i pieprz do smaku.