Pizza z Kurczakiem Karczochowym
Pizza z kurczakiem i karczochami to danie główne dla 8 osób. Za 1,89 dolara za porcję ten przepis pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 19 g białka, 29 g tłuszczu i łącznie 431 kalorii. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobi go jeszcze raz. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Ten przepis z Taste of Home wymaga oliwek, piersi kurczaka, oliwy z oliwek i ciasta francuskiego. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 25 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 43%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Pizza z serowym kurczakiem i karczochami, Pizza z kurczakiem i bekonem i karczochami oraz Pizza z grillowanym kurczakiem i karczochami.
Instrukcje
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 15 cali. x 10 cali x 1-cal. prostokąt.
Przenieść do nienasmarowanego 15-calowego. x 10 cali x 1-cal. taca do pieczenia. Ciasto nakłuć dokładnie widelcem.
Piec w temperaturze 400° przez 11-13 minut lub do momentu lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie na dużej patelni podsmaż kurczaka i cebulę na oleju, aż sok z kurczaka będzie przezroczysty. Wymieszaj pomidory, karczochy, oliwki i oregano.
Na cieście posmaruj sosem Alfredo. Łyżką cedzakową nałóż mieszaninę kurczaka na sos; posypać serem.
Piec przez 5 minut lub do momentu rozpuszczenia sera.
Polecane wino: Sangiovese, Shiraz, Wino Barbera
Pizza naprawdę dobrze komponuje się z winem Sangiovese, Shiraz i Barbera. Najlepsze wino do pizzy zależy od dodatków! Pizza z czerwonym sosem będzie wymagać czerwonego wina z pewną kwasowością, np. barberan lub sangiovese. Dodaj pepperoni lub kiełbasę i możesz wybrać odważniejszy syrah. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest Brancaia Chianti Classico Riserva. Ma 4,5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 38 dolarów.
![Brancaia Chianti Classico Riserva]()
Brancaia Chianti Classico Riserva
Chianti Classico Riserva charakteryzuje się aromatami tropikalnych i czarnych owoców, z nutami orzechów i migdałów na podniebieniu. Wino to, produkowane z najlepszych winogron Sangiovese z dwóch naszych winnic, Brancaia Estate i Poppi Vineyard, ma gęstą, rubinowoczerwoną barwę i długi, aromatyczny finisz. Mieszanka: 80% Sangiovese, 20% Merlot