Pieczony łosoś i szparagi z sosem Guajillo-Tomatillo
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj pieczonego łososia i szparagów z sosem Guajillo-Tomatillo. Jedna porcja zawiera 414 kalorii, 37g białka, oraz 26g tłuszczu. Na 5,31 zł za porcję, ten przepis okładki 37% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4. Ten przepis jest lubiany przez 65 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i odebrać szparagi, guajillo chili, Tomatillo, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 30 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 98%. Ten wynik jest doskonały. Spróbuj Pieczony łosoś z sosem Guajillo, Salsa Guajillo i Tomatillo, oraz Zupa Miso Ze Szparagami I Pieczonym Łososiem dla podobnych receptur.
Instrukcje
Podziel guajillos wzdłuż jednej strony, więc mogą być ułożone płasko.
Podgrzać dwie łyżki oleju roślinnego w 10-calowej patelni ustawionej na średnim ogniu, aż się połysk.
Dodaj jeden z chili z parą szczypiec, i naciśnij go, aż olej. Odwróć co kilka sekund, aż chili zmieni kolor na ciemnoczerwony i jest bardzo pachnący, 20 do 30 sekund.
Usuń chili, pozwalając na kapanie oleju z powrotem na patelnię i przenieś do blendera. Powtórz z pozostałym chili.
Wyrzucić olej, ale nie płukać patelni. Włączyć ogień do średniej-wysokiej i dodać czosnek i Tomatillo, cut-side down. Gotować, aż zwęglone na dnie, o 3 protokół. Flip czosnek i pomidory i niech char na drugiej stronie, Inny 3 protokół.
Chilli, czosnek i pomidory przenieść do blendera, wraz z 1/2 szklanki wody. Zmiksować na gładką masę i doprawić do smaku solą.
Dostosuj górny stojak piekarnika do 6 cali poniżej brojlerów. Rozgrzej brojlery do wysokiej. Wyłożyć dużą blachę do pieczenia folią aluminiową. Używając rąk lub szczypiec, Wrzuć szparagi z łyżką oleju i szczyptą soli, a następnie ułóż łodygi szparagów po jednej stronie blachy do pieczenia.
Skropić kolejną łyżkę oleju z drugiej strony, dodać filety z łososia i zalać je olejem. Filety odłożyć od strony skóry i posypać solą.
Ustaw blachę do pieczenia pod brojlerem, ze szparagami bezpośrednio pod płomieniem. Gotować, aż łodygi szparagów będą jasnozielone i miękkie, przewracając po kilku minutach, w sumie około pięciu minut. Obróć blachę do pieczenia tak, aby filety z łososia były bezpośrednio pod płomieniem i nadal gotować, aż rumiane na górze i natychmiastowy termometr odczytowy włożony do najgłębszej części rejestruje około 54°, o 5 minut dłużej. (Uwaga: Jeśli twój brojler jest wystarczająco duży, aby zarówno gotować w tym samym czasie, gotować przez pięć minut, a następnie przenieść blachę do pieczenia na niższym stojaku, aby kontynuować gotowanie przez kolejne pięć minut.)
Szparagi podzielić między cztery talerze. Łyżka trochę sosu na każdym talerzu, a następnie ustawić filet z łososia na górze.
Polecane wino: Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc
Łosoś w menu? Spróbuj sparować z Chardonnay, Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Aby zdecydować się na biały lub czerwony, należy wziąć pod uwagę przyprawy i sosy. Chardonnay jest świetnym przyjacielem maślanych, kremowych potraw, a sauvignon blanc może uzupełniać Dania ziołowe lub cytrusowe. Lekka czerwień o niskiej zawartości taniny, taka jak pinot noir, świetnie komponuje się z pieczonym lub grillowanym łososiem. Możesz spróbować Hanna Chardonnay. Recenzenci bardzo lubią to z 4.4 z 5 gwiazdek i cena około 16 dolarów za butelkę.
![Hanna Chardonnay]()
Hanna Chardonnay
Z kolorem genialnego miodu i złotej słomy, to wino przynosi aromaty grillowanej brzoskwini, ciasta gruszkowego, karmelu,babki, ananasa. Na podniebieniu świeże jabłko pokrojone w plasterki ze skórką z ciasta, karmelem, ciastem gruszkowym, grillowaną brzoskwinią, tostem i bananem.