Pieczony połówka kurczaka z pastą czosnkowo-ziołową
Jeśli chcesz dodać więcej przepisów bezglutenowych, bezmlecznych, paleolitycznych i pierwotnych do swojej skrzynki z przepisami, pieczony połówka kurczaka z pastą czosnkowo-ziołową może być przepisem, którego powinieneś spróbować. Za 1,5 dolara za porcję otrzymujesz danie główne dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 478 kalorii , 31 g białka i 38 g tłuszczu . 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Jeśli masz pod ręką pieprz cayenne, kurczaka, musztardę dijon i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 5 godzin i 25 minut . Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, przepis ten otrzymuje dobrą ocenę Spoonacular wynoszącą 46% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Duszony kurczak z pastą miso , Quiche z pastą francuską i Smażony szpinak wodny z pastą krewetkową (Belacan Kangkung) .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni Fahrenheita.
Wymieszaj rozmaryn, skórkę z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, musztardę Dijon oraz sól i pieprz do smaku w małej misce. Wymieszaj, aby połączyć.
Natrzyj kurczaka pastą czosnkowo-ziołową.
Pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Lekko posmaruj dużą żeliwną patelnię oliwą z oliwek i rozgrzej na średnio-wysokim ogniu. Nasmaruj olejem dno drugiej żeliwnej patelni o takim samym lub mniejszym rozmiarze.
Połóż kurczaka skórą do dołu na pierwszej patelni i przykryj drugą patelnią, stroną natłuszczoną do dołu. Jeśli nie masz drugiej żeliwnej patelni, użyj zwykłej patelni i dociąż ją 2 ciężkimi puszkami. Smaż kurczaka, aż lekko się zrumieni, około 5 minut.
Zdejmij górną patelnię, obróć kurczaka i przenieś do piekarnika. Piecz, aż kurczak będzie ugotowany, około 35 minut.
Przełożyć na półmisek i podawać.