Pieczony kurczak z szafranem, orzechami laskowymi i miodem
Pieczony kurczak z szafranem, orzechami laskowymi i miodem to jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny przepis z 4 porcjami. Na 1,18 zł za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 367 kalorii, 6G białka, oraz 29g tłuszczu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Ten przepis jest lubiany przez 106 smakoszy i kucharzy. Mieszanka mielonego imbiru, grubej soli morskiej, cebuli i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Przynosi ci to Epikurious. Z łyżeczką wynik 61%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Pieczony kurczak z szafranem, orzechami laskowymi i miodem, Pieczony kurczak z płatkiem jaśminu Garam Masala, szafranem, orzechami laskowymi i miodem oraz komosą ryżową, oraz Kurczak pieczony z kolendrą i sumakiem z ciecierzycą i orzechami laskowymi.
Instrukcje
W dużej misce wymieszać kawałki kurczaka z cebulą, oliwą z oliwek, imbirem, cynamonem, szafranem, sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem. Pozostaw do marynowania na co najmniej godzinę lub na noc w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 191° / 190°C.
Rozłóż orzechy laskowe na blasze do pieczenia i tosty przez 10 minut, aż lekko rumiane. Grubo posiekać i odstawić.
Przenieś kurczaka i marynatę na blachę do pieczenia wystarczająco dużą, aby pomieścić wszystko wygodnie. Ułóż kawałki kurczaka skórką do góry i włóż patelnię do piekarnika na około 35 minut.
Podczas pieczenia kurczaka wymieszaj miód, wodę różaną i orzechy, aby uzyskać szorstką pastę.
Wyjąć kurczaka z piekarnika, łyżką dużą ilość orzechów pasty na każdym kawałku, i rozprowadzić na przykryciu. Powrót do piekarnika na 5 do 10 minut, aż kurczak jest gotowane przez i orzechy są złotobrązowe.
Przełożyć kurczaka do naczynia i udekorować posiekaną zieloną cebulą.