Pieczony kurczak z rozmarynem i cytryną
Pieczony rozmaryn i Cytrynowy kurczak może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 710 kalorii, 44g białka, oraz 53g tłuszczu każdy. Na 2,48 zł za porcję, ten przepis okładki 21% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 10 godzin i 15 minut. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Udaj się do sklepu i odbierz sos sojowy, cytrynę, szalotkę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć oliwę z oliwek można śledzić to danie główne z Smażony Banan, Granolan i jogurt Parfait jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 48%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Cytryna Rozmaryn Pieczony Kurczak, Rozmaryn Cytryna Pieczony Kurczak, oraz Cytryna Rozmaryn Pieczony Kurczak dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść kurczaka na powierzchni roboczej lub desce do krojenia i osusz go papierowymi ręcznikami. Obficie do środka i na zewnątrz doprawić solą i pieprzem. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, lub najlepiej przez noc.
Rozgrzej piekarnik do 191° i ułóż stojak na środku.
Wyjąć kurczaka z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.Napełnij mały rondel do połowy wodą, dodaj kliny cytryny i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do średniej i gotować na wolnym ogniu, aż skórki są bardzo miękkie, o 10 protokół.
Odcedzić i odstawić.W międzyczasie umieść mały sitko na średniej misce i odstaw na bok.
Usuń liście z 1 gałązki rozmarynu i wyrzuć łodygę; powinieneś mieć około 1 łyżki liści.
Rozgrzej oliwę z oliwek, masło, sos sojowy, czosnek i liście rozmarynu na średniej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż czosnek będzie złoty, a rozmaryn chrupiący, o 4 protokół. Odcedzić mieszaninę masła.
Wyjąć czosnek i odstawić na bok, zarezerwować liście rozmarynu do sosu i zarezerwować mieszankę maślano-olejową do fastrygowania kurczaka. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem i odstaw na bok.Kurczaka osuszyć papierowymi ręcznikami.
Umieść 6 klinów cytryny, pozostałą gałązkę rozmarynu i zarezerwowany czosnek w jamie.
Umieść kurczaka na patelni reserved i posmaruj go odrobiną mieszanki reserved maślano-olejowej.
Umieść w piekarniku i piecz, fastrygowanie co 15 minut, aż skóra jest rumiana, soki biegną jasne, a termometr włożony do wewnętrznego uda (ale nie dotykając kości)rejestry 165 ° F, o 60 do 75 protokół. Wyrzucić pozostałą mieszaninę masła i oleju.Do sosu: kiedy kurczak jest gotowy, przenieść go do deski do krojenia, przechylając kurczaka, Jak usunąć go z patelni, aby soki z jamy kapać z powrotem na patelnię. Przykryj kurczaka kawałkiem folii aluminiowej. Pozostałe 2 kliny cytryny drobno posiekać i palcami pokruszyć zarezerwowane liście rozmarynu; obie odstawić osobno.
Do średniej żaroodpornej miski wlać kroplówki z pieczonego kurczaka.
Odstawić na kilka minut, aby tłuszcz urósł do góry, następnie odtłuścić tłuszcz łyżką i wyrzucić (alternatywnie użyć separatora tłuszczu); odstawić kroplówki na bok.
Umieść patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Gdy pieni się, dodać szalotkę i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie, o 3 protokół.
Dodaj wermut i zarezerwowane posiekaną cytrynę i niech gotować, skrobanie się wszelkie rumiane kawałki z dna patelni z drewnianą łyżką, aż wermut zmniejsza się o połowę, o 3 protokół.
Dodaj mąkę i gotuj, ciągle mieszając, aż surowy smak się ugotuje, około 2 minut. Powoli ubijaj bulion lub wywar, ubijając wszelkie grudki.
Dodaj zastrzeżone krople i pokruszony rozmaryn. Doprowadzić sos na wolnym ogniu i niech gotować, aż zgęstnieje i lekko zmniejszona, o 10 protokół. Doprawić solą i pieprzem.Parowanie napojów: Tablas Creek Esprit de Beaucastel Blanc, Kalifornia. To wino, wykonane w stylu białego Châteauneuf-du-Pape z Francuskiej Doliny Rodanu, przynosi na stół miód, cytrusy, kwiaty i dzikie zioła—wspaniałe uzupełnienie soczystości herby kurczaka.