Pieczony Kurczak z Rozmarynem i Cytryną

Potrzebujesz bezglutenowego, bezmlecznego, paleolitycznego i pierwotnego dania głównego ? Pieczony kurczak z rozmarynem i cytryną może być wspaniałym przepisem do wypróbowania. Jedna porcja zawiera 242 kalorie , 21 g białka i 16 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 6 osób. Za 91 centów za porcję przepis ten pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Tylko kilka osób przygotowało ten przepis, a 2 powiedziałyby, że trafił w sedno. Mieszanka kurczaka z brojlera, soli koszernej, ząbków czosnku i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Jest dostarczany przez Allrecipes. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 30 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 41% , co jest całkiem niezłym wynikiem. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy jak Pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem , Łatwa pieczona noga jagnięca z czosnkiem, rozmarynem i pietruszką oraz Grillowany kurczak z cytryną i rozmarynem .
Instrukcje
Kurczaka opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami.
Wymieszaj czosnek i rozmaryn. Natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz mieszanką czosnkową. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok.
Skrop przygotowanego kurczaka dwiema łyżkami soku z cytryny.
Wyciśnięte połówki cytryny należy umieścić w jamie ciała.
Nadziej skórę szyi na grzbiet. Przywiąż nogi do ogona; użyj 100% bawełnianego sznurka; przekręć końcówki skrzydeł pod grzbiet.
Umieść kurczaka piersią do góry na ruszcie w płytkiej brytfannie. Włóż termometr do mięsa w środek wewnętrznego mięśnia uda, upewniając się, że żarówka nie dotyka kości.
Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 1-1/4 do 1-1/2 godziny lub do momentu, aż termometr do mięsa wskaże 85°, a pałki będą się łatwo poruszać w gniazdach. Od czasu do czasu należy je smarować tłuszczem.