Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem
Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem to bezmleczne danie główne. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 67g białka, 65 g tłuszczu, oraz w sumie 894 kalorie. Ten przepis służy 6. Na 3,26 zł za porcję, ten przepis okładki 34% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Mieszanka pieczonego kurczaka, oliwa z oliwek, Skórka z cytryny i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Aby zużyć cytrynę, możesz podążać za tym daniem głównym z Ciasteczka cytrynowe z lukrem cytrynowym Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 76%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Pieczony kurczak z czosnkiem, cytryną i tymiankiem, Pieczony kurczak z cytryną i tymiankiem, oraz Masło cytrynowo-tymiankowe pieczony kurczak i sos.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 232°.
Pierwsze 4 składniki wymieszać w misce. Kurczaka opłukać; osuszyć.
Kurczaka ułożyć na patelni. Natrzeć wszystko oprócz 1 łyżki oleju czosnkowo-tymiankowego.
Umieść cytrynę w jamie kurczaka. Nogi wiązane sznurkiem.
Pieczony kurczak 20 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 191°. piecz kurczaka, aż termometr mięsa włożony w najgrubszą część uda wewnętrznego zarejestruje 180 ° F, około 1 godziny 15 minut. Podnieś kurczaka i lekko przechyl, opróżniając soki z jamy na patelnię.
Przełożyć kurczaka na półmisek. Namiot kurczak z folią aluminiową, aby utrzymać ciepło.
Wlać soki z patelni do dużej szklanej miarki. Łyżka tłuszczu z góry.
Dodaj wino do patelni; umieść na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, skrobanie się wszelkie rumiane kawałki.
Wlać mieszaninę wina do miarki z sokami z patelni (nie czyścić patelni).
Dodać tyle bulionu z kurczaka do filiżanki, aby zmierzyć 1 1/2 szklanki. Powrót mieszaniny bulionu do tej samej patelni.
Mąkę wymieszać z 1 łyżką oleju czosnkowo-tymiankowego.
Ubij do mieszanki bulionu. Gotować mieszankę bulionu w patelni ustawić na 2 palniki, aż lekko zgęstnieje, o 2 protokół. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać kurczaka, przechodząc mieszankę soku osobno.