Pieczony kurczak w puszce piwa
Pieczony kurczak w puszce piwa wymaga około 1 godziny i 40 minut od początku do końca. Ten przepis bez nabiału jest dla 4 osób i kosztuje 2,45 USD za porcję . Jedna porcja zawiera 447 kalorii , 34 g białka i 25 g tłuszczu . Udaj się do sklepu i kup cebulę w proszku, sól przyprawową, mielony pieprz i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. 589 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Można go jeść o każdej porze, ale jest szczególnie dobry na Dzień Ojca . Sprawdza się jako danie główne. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 69% . Ta ocena jest solidna. Podobne przepisy obejmują Kurczak w puszce piwa z grilla , Kurczak w puszce piwa, Warzywa w stylu wiejskim z pieczonym czosnkiem i Pieczone kotlety wieprzowe w piwie .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza (350 stopni Fahrenheita).
Wymieszaj w małej misce czosnek w proszku, sól przyprawową, cebulę w proszku, suszony oregano, sól i mielony czarny pieprz; odstaw.
Wlej 1/3 zawartości jednej puszki piwa na dno formy do pieczenia o wymiarach 9x13 cali.
Umieść otwartą puszkę piwa w środku naczynia do pieczenia.
Opłucz kurczaka pod zimną bieżącą wodą. Usuń podroby i szyję z kurczaka; odcedź i osusz. Umieść całego kurczaka na otwartej puszce po piwie, nogami do dołu. Mając pierś kurczaka skierowaną w swoją stronę, użyj noża do obierania, aby zrobić małe nacięcie z każdej strony i wciśnij czubek każdego skrzydełka w nacięcie, aby ułatwić równomierne gotowanie.
Natrzyj przygotowanego kurczaka przyprawami do smaku. Pokrój pokrojoną zieloną cebulkę równomiernie wokół całego kurczaka. Część wpadnie do piwa, to nic. Wciśnij przekrojoną na pół zieloną cebulkę do górnej części kurczaka. Otwórz pozostałe piwo i wlej połowę do patelni pod kurczaka. Odstaw pozostałe piwo.
Piecz kurczaka w rozgrzanym piekarniku. Po 45 minutach wlej resztę piwa do patelni pod kurczakiem. Kontynuuj pieczenie, aż nie będzie już różowy przy kości, a soki będą klarowne, około 30 dodatkowych minut. Termometr do natychmiastowego odczytu włożony w najgrubszą część uda, w pobliżu kości, powinien wskazywać 180 stopni Fahrenheita (82 stopnie Celsjusza).
Wyjmij kurczaka z piekarnika i wyrzuć puszkę piwa. Przykryj kurczaka podwójną warstwą folii aluminiowej i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce przed pokrojeniem.