Pieczony kalafior z sosem Mornay
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj pieczonego kalafiora z sosem Mornay. Ten przepis sprawia, że 6 porcji z 107 kalorii, 8G białka, oraz 4G tłuszczu każdy. Na 1,55 zł za porcję, ten przepis okładki 16% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka kalafiora, sera gruyère, pietruszki z płaskim liściem i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 40 minut. Przynosi wam to moje przepisy. Z łyżeczką wynik 56%, to danie jest całkiem dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Kalafior z nowym sosem Mornay, Croque-Madame, SOS Mornay (kanapka z grillowaną szynką i serem z jajkiem sadzonym i sosem Mornay), oraz Kalafiorowe Naleśniki Mornay.
Instrukcje
Umieść kalafior na dużej desce do krojenia, koniec łodygi w dół; pociąć wzdłuż na 6 desek (o grubości około 1 cala).
Umieść kalafior na dużej blasze do pieczenia pokrytej sprayem do gotowania. (Będziesz miał długie przekroje, a także kwiaty.) Rozpylić kalafior sprayem do gotowania.
Piec w 425 przez 30 minut lub aż kalafior będzie miękki i rumiany, obracając po 15 minutach.
Wyjąć kalafior na półmisek.
Mąkę umieścić w małym rondlu. Stopniowo dodawać mleko i sól, stale mieszając trzepaczką do wymieszania.
Umieścić na małym ogniu; gotować do zgęstnienia (około 5 minut), stale mieszając.
Zdjąć z ognia; dodać sery, mieszając trzepaczką, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Trzymaj ciepło.
Sos serowy skropić kalafiorem.
Posypać natką pietruszki.
Rozjaśnić Kuszenie dla wybrednych zjadaczy chociaż te pieczone kwiaty są fantastyczne na własną rękę, nikt (zwłaszcza Nie dzieci) może im się oprzeć, gdy zanurzone w kilka łyżek prostego sosu Mornay. Moja wersja wykorzystuje niskotłuszczowe mleko i zmniejszoną ilość sera, aby obniżyć kalorie.