Pieczony indyk z sosem z granatów

Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne, więc spróbuj pieczonego indyka z sosem z granatu. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 917 kalorii, 113g białka, oraz 41 g tłuszczu każdy. Na 2,45 zł za porcję, ten przepis okładki 39% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Święto Dziękczynienia będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Przynosi ci to Epikurious. Mieszanka pieprzu, dekoracji: granaty, cebula, i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak aromatyczny. Aby zużyć niesolone masło można śledzić to danie główne z Pudding Czekoladowy Z Mleka Migdałowego jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 godzin. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 69%. Ten wynik jest całkiem niezły. Podobne przepisy to Pieczony indyk z sosem z granatów, Prosty pieczony indyk z bogatym sosem indyczym, oraz Pieczona pierś z indyka w kremowym sosie i żurawinowym sosie z granatów.
Instrukcje
Umieść stojak piekarnika w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 177°.
Spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz i osusz. Praca z szyi (małe) jamy, uruchomić palce między skórą a mięsem, aby rozluźnić skórę z piersi, nóg i ud, uważając, aby nie rozerwać skóry. Zmiękczone masło wcierać między skórę a miąższ, następnie posypać solą i pieprzem. Złóż skórę szyi pod ciałem i zabezpiecz metalowym szpikulcem i złóż końcówki skrzydeł pod piersią. Nadziewamy dużą jamę gałązkami cebuli i tymianku i wiązamy pałeczki wraz ze sznurkiem kuchennym.
Posmaruj skórę roztopionym masłem.
Umieścić indyka na stojaku w dużej ognioodpornej patelni do pieczenia i smażyć, fastrygowanie z roztopionym masłem i / lub soków patelni co 20 minut (jeśli indyk jest zbyt szybko brązowieje, przykryć luźno folią), aż termometr włożony do mięsistej części uda (nie dotykać kości) rejestruje 77°, 2 1/2 do 3 1/2 godziny.
Ostrożnie przechylić indyka, aby wszelkie soki z wnętrza dużej wnęki trafiły do patelni, a następnie przenieść indyka na talerz (nie czyścić patelni) i odstawić, luźno przykryte, 30 minut (temperatura mięsa uda wzrośnie do 82°).
Gotuj cukier w suchym 1-kwartowym ciężkim rondlu na umiarkowanym ogniu, bez zakłóceń, aż zacznie się topić. Nadal gotować, mieszając od czasu do czasu widelcem, aż cukier stopi się w głęboki złoty karmel.
Dodać 1/2 szklanki soku z granatów (należy zachować ostrożność; mieszanina będzie bąbelki i pary energicznie) i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż karmel rozpuszcza.
Wlać soki z patelni przez sito o drobnych oczkach do szklanej miarki lub miski 1-litrowej, następnie odcedzić tłuszcz i zarezerwować 1/4 szklanki.
Dodać wystarczającą ilość wywaru z indyka do soków na patelni, aby uzyskać 3 1/2 szklanki płynu. Rozgrzać patelnię przez 2 palniki, następnie dodać wodę i rozpalić patelnię, gotując na dużym ogniu, mieszając i skrobając brązowe kawałki, 1 minutę.
Wlać przez sito o drobnych oczkach do szklanej miary z wywarem.
Utrzeć tłuszcz i mąkę w 3-litrowym rondlu i ugotować zasmażkę na umiarkowanie małym ogniu, ubijając na blady złoty kolor, 7 do 10 minut.
Dodaj gorącą mieszaninę w strumieniu, stale ubijając, aby zapobiec grudkom. Doprowadzić do wrzenia, ubijając, i dodać syrop z granatów, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, ubijając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, o 5 protokół. Wymieszać wszystkie soki z indyka zgromadzone na talerzu i gotować sos 1 minutę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z pozostałą łyżką soku z granatów.
Usuń Sznurek i szaszłyk z indyka i wyrzuć cebulę i tymianek z jamy.
Podawać indyka z sosem na boku.
Pokrój 2 do 3 granatów na pół w poprzek, następnie sok z ręczną lub elektryczną wyciskarką; alternatywnie, usuń nasiona z granatu i pulsuj nasiona w maszynce do jedzenia, aż staną się soczyste, a następnie przenieś nasiona na sito i pozwól osuszyć, naciskając i odrzucając ciała stałe.* Syrop z granatów można przygotować 1 dzień wcześniej i przechowywać, przykryć, w temperaturze pokojowej.