Pieczony indyk z sosem jabłkowym

Pieczony indyk z sosem jabłkowym
Pieczony indyk z sosem jabłkowym jest bezglutenowe i pierwotne danie główne. Na 2,87 zł za porcję, ten przepis okładki 41% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 980 kalorii, 120g białka, oraz 41 g tłuszczu każdy. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz sól, miód, mieloną gałkę muszkatołową i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać zmieloną gałkę muszkatołową, można śledzić to danie główne z Ciasto Jagodowe Z Gałką Muszkatołową jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 76%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Pieczony indyk z jabłkami, cebulą, smażonymi liśćmi szałwii i sosem jabłkowym, Pieczony indyk z sosem Cydr-rozmaryn, oraz Pieczony indyk z boczkiem-SOS ziołowo-jabłkowy.

Instrukcje

1
Masło rozpuścić w dużym dużym garnku na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
MasłoMasło
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
GarnekGarnek
2
Dodać części indyka; sauté 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
3
Dodaj cebulę, seler, i liście laurowe; smażyć, aż cebula są miękkie, o 8 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście LauroweLiście Laurowe
SelerSeler
CebulaCebula
4
Dodaj goździki, sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową; wymieszać 10 sekund.
Składniki, których będziesz potrzebować
CynamonCynamon
GoździkiGoździki
Gałka MuszkatołowaGałka Muszkatołowa
PieprzPieprz
SólSól
5
Dodaj cydr, bulion i jabłko; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiego; gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Wywar przecedzić do średniego rondla. Wyrzucić ciała stałe. Miód i ocet wymieszać w sosie. (Można przygotować 1 dzień wcześniej. Lekko schłodzić. Przechowywać w lodówce odkryte do zimna, a następnie przykryć i przechowywać schłodzone.)
Składniki, których będziesz potrzebować
OcetOcet
Kwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo PosiekanaKwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo Posiekana
StadoStado
BazaBaza
SOSSOS
MiódMiód
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
1
Ustaw stojak w najniższej pozycji w piekarniku i rozgrzej do 260°. spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz; osusz.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
2
Główną jamę obficie posypać solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I PieprzSól I Pieprz
3
Umieść kliny cebuli, kliny jabłka i pokruszone liście laurowe w jamie. Zaczynając od końca szyi, ostrożnie wsuń rękę między skórę a mięso z piersi indyka, aby rozluźnić skórę. 4 łyżki masła natrzeć na mięso piersi pod skórą.
Składniki, których będziesz potrzebować
Liście LauroweLiście Laurowe
MasłoMasło
Cała TurcjaCała Turcja
Kwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo PosiekanaKwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo Posiekana
CebulaCebula
MięsoMięso
Sucha Przyprawa RubSucha Przyprawa Rub
4
Umieścić indyka na stojaku ustawionym w dużej patelni do pieczenia. Włóż końcówki skrzydeł pod. Zwiąż nogi luźno, aby utrzymać kształt. Pozostałe 3 łyżki masła natrzeć na zewnątrz indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
MasłoMasło
Cała TurcjaCała Turcja
Sucha Przyprawa RubSucha Przyprawa Rub
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
5
Posypać solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I PieprzSól I Pieprz
6
Umieścić indyka w piekarniku i natychmiast zmniejszyć temperaturę piekarnika do 177°. pieczony indyk 1 godzinę; wlać 1 szklankę bulionu z kurczaka na indyka. Pieczeń 1 godzinę, fastrygowanie raz z kapiących patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Rosół Z KurczakaRosół Z Kurczaka
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
PatelniaPatelnia
7
Wlać 1 szklankę bulionu z kurczaka na indyka. Pieczemy do momentu włożenia termometru w najgrubszą część uda do temperatury 79°, raz zalewając patelniami i przykrywając indyka luźno folią, Jeśli za szybko się zarumieni, o 1 godzinę dłużej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Rosół Z KurczakaRosół Z Kurczaka
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr KuchennyTermometr Kuchenny
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
PatelniaPatelnia
8
Przełożyć indyka na talerz; przykryć luźno folią.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia AluminiowaFolia Aluminiowa
9
Niech Turcja odpoczywa od 20 do 30 minut (wewnętrzna temperatura Turcji wzrośnie o 5 do 10 stopni).
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
10
Wlać soki z patelni do dużej miarki. Łyżka tłuszczu z wierzchu soków patelni i wyrzucić. Powrót soki na patelni do pieczenia; dodać sos bazy.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOSSOS
BazaBaza
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
MiarkaMiarka
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
11
Umieść patelnię na 2 palnikach i zagotuj SOS. Zmniejszyć ogień do średnio-niskie i gotować na wolnym ogniu, aż sos zmniejsza się do 31/4 filiżanki, mieszając od czasu do czasu i skrobanie się wszelkie rumiane kawałki, o 15 protokół. Doprawić sosem do smaku solą i pieprzem. Przecedzić sos do miski.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I PieprzSól I Pieprz
SOSSOS
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego
12
Podawać indyka z sosem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała TurcjaCała Turcja
SOSSOS
TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje10
Ocena Zdrowia39
Magazyn