Pieczony indyk z sosem jabłkowym jest bezglutenowe i pierwotne danie główne. Na 2,87 zł za porcję, ten przepis okładki 41% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 980 kalorii, 120g białka, oraz 41 g tłuszczu każdy. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz sól, miód, mieloną gałkę muszkatołową i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać zmieloną gałkę muszkatołową, można śledzić to danie główne z Ciasto Jagodowe Z Gałką Muszkatołową jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 76%, to danie jest dobre. Podobne przepisy to Pieczony indyk z jabłkami, cebulą, smażonymi liśćmi szałwii i sosem jabłkowym, Pieczony indyk z sosem Cydr-rozmaryn, oraz Pieczony indyk z boczkiem-SOS ziołowo-jabłkowy.
Instrukcje
1
Masło rozpuścić w dużym dużym garnku na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Masło
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Garnek
2
Dodać części indyka; sauté 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała Turcja
3
Dodaj cebulę, seler, i liście laurowe; smażyć, aż cebula są miękkie, o 8 protokół.
Dodaj cydr, bulion i jabłko; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiego; gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Wywar przecedzić do średniego rondla. Wyrzucić ciała stałe. Miód i ocet wymieszać w sosie. (Można przygotować 1 dzień wcześniej. Lekko schłodzić. Przechowywać w lodówce odkryte do zimna, a następnie przykryć i przechowywać schłodzone.)
Ustaw stojak w najniższej pozycji w piekarniku i rozgrzej do 260°. spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz; osusz.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
2
Główną jamę obficie posypać solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I Pieprz
3
Umieść kliny cebuli, kliny jabłka i pokruszone liście laurowe w jamie. Zaczynając od końca szyi, ostrożnie wsuń rękę między skórę a mięso z piersi indyka, aby rozluźnić skórę. 4 łyżki masła natrzeć na mięso piersi pod skórą.
Umieścić indyka na stojaku ustawionym w dużej patelni do pieczenia. Włóż końcówki skrzydeł pod. Zwiąż nogi luźno, aby utrzymać kształt. Pozostałe 3 łyżki masła natrzeć na zewnątrz indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Masło
Cała Turcja
Sucha Przyprawa Rub
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do Pieczenia
5
Posypać solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I Pieprz
6
Umieścić indyka w piekarniku i natychmiast zmniejszyć temperaturę piekarnika do 177°. pieczony indyk 1 godzinę; wlać 1 szklankę bulionu z kurczaka na indyka. Pieczeń 1 godzinę, fastrygowanie raz z kapiących patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Rosół Z Kurczaka
Cała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
Patelnia
7
Wlać 1 szklankę bulionu z kurczaka na indyka. Pieczemy do momentu włożenia termometru w najgrubszą część uda do temperatury 79°, raz zalewając patelniami i przykrywając indyka luźno folią, Jeśli za szybko się zarumieni, o 1 godzinę dłużej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Rosół Z Kurczaka
Cała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Termometr Kuchenny
Folia Aluminiowa
Patelnia
8
Przełożyć indyka na talerz; przykryć luźno folią.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała Turcja
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia Aluminiowa
9
Niech Turcja odpoczywa od 20 do 30 minut (wewnętrzna temperatura Turcji wzrośnie o 5 do 10 stopni).
Składniki, których będziesz potrzebować
Cała Turcja
10
Wlać soki z patelni do dużej miarki. Łyżka tłuszczu z wierzchu soków patelni i wyrzucić. Powrót soki na patelni do pieczenia; dodać sos bazy.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOS
Baza
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Miarka
Patelnia Do Pieczenia
11
Umieść patelnię na 2 palnikach i zagotuj SOS. Zmniejszyć ogień do średnio-niskie i gotować na wolnym ogniu, aż sos zmniejsza się do 31/4 filiżanki, mieszając od czasu do czasu i skrobanie się wszelkie rumiane kawałki, o 15 protokół. Doprawić sosem do smaku solą i pieprzem. Przecedzić sos do miski.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I Pieprz
SOS
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do Pieczenia
2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego