Pieczony indyk z sosem

Pieczony indyk z sosem
Pieczony indyk z sosem wymaga z grubsza 3 godziny i 55 minut od początku do końca. Na 3,91 zł za porcję, ten przepis okładki 51% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. To danie główne ma 1143 kalorie, 115g białka, oraz 51 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. Udaj się do sklepu i odebrać gotowanie jabłko, tymianek, seler, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Z łyżeczką wynik 75%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Prosty pieczony indyk z bogatym sosem indyczym, Pieczony Indyk Z Sosem Madera, oraz Pieczony indyk z sosem Kiełbasowym dla podobnych receptur.

Instrukcje

1
Wyposażenie specjalne: duża patelnia do pieczenia szczotka do ciasta lub termometr do natychmiastowego odczytu bańki
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Szczotka Do CiastaSzczotka Do Ciasta
Kapusta Fioletowa, Drobno PokrojonaKapusta Fioletowa, Drobno Pokrojona
Ostry Sos Z Oleju SezamowegoOstry Sos Z Oleju Sezamowego
BasterBaster
2
Wyreguluj stojak piekarnika do najniższej pozycji i usuń pozostałe stojaki. Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Żółty Cukier I Różne PosypkiŻółty Cukier I Różne Posypki
3
Usuń szyję i podroby z indyka. Odrzuć wątrobę, odłóż resztę na bok. Osusz indyka w środku i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Doprawić jamę piersi solą i pieprzem. Cebulę pokroić w plasterki i przeciąć o połowę główkę czosnku w poprzek. Włożyć do indyka czosnek i połowę cebuli wraz z ziołami i 1 liściem laurowym. Marchew i seler pokroić w połowie długości; umieścić je na środku patelni do pieczenia i ustawić indyka, pierś do góry, na wierzchu warzyw.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół
żółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzaneżółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzane
Słonina WieprzowaSłonina Wieprzowa
Słonina WieprzowaSłonina Wieprzowa
średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)
Czosnek Goya®Czosnek Goya®
1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Namoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), OpcjonalnieNamoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), Opcjonalnie
WątrobaWątroba
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Bulion Z Kurczaka W Proszku Goya®Bulion Z Kurczaka W Proszku Goya®
Kapusta Fioletowa, Drobno PokrojonaKapusta Fioletowa, Drobno Pokrojona
4
Masło roztopić w średnim rondlu, posmarować około połowy całego ptaka, doprawić skórkę solą i pieprzem. Namiot indyka z folią aluminiową i pieczemy przez 2 godziny. Odstawić około 3 łyżki masła do fastrygowania ptaka.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół
Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 łyżeczka Soku Cytrynowego GOYA®1 łyżeczka Soku Cytrynowego GOYA®
Biały Jęczmień PerłowyBiały Jęczmień Perłowy
5
Gotować resztę cebuli, szyi i podrobów w pozostałym maśle w rondlu, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż rumiane, o 15 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)
1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Biały Jęczmień PerłowyBiały Jęczmień Perłowy
6
Dodać bulion, pozostałe zioła, i liść laurowy; przykryć i dusić na średnim ogniu, podczas gdy Indyk piecze, o 2 godziny. Wyrzucić podrobów w razie potrzeby, lub zarezerwować dla podrobów SOS. Po 2 godzinach wyjmij folię z indyka i użyj pędzla do ciasta lub Bastylii, aby upiec indyka z zarezerwowanym masłem i kilkoma kapiącymi patelniami. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 425 stopni F i nadal piec, aż natychmiastowy odczyt termometr zatrzymany w udzie rejestruje między 170 i 180 stopni F, O 1 godzinę więcej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Słonina WieprzowaSłonina Wieprzowa
Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Goya Sazon Z Kolendrą I AnnattoGoya Sazon Z Kolendrą I Annatto
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
Namoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), OpcjonalnieNamoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), Opcjonalnie
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Szczotka Do CiastaSzczotka Do Ciasta
Ostry Sos Z Oleju SezamowegoOstry Sos Z Oleju Sezamowego
BasterBaster
1 łyżeczka Soku Cytrynowego GOYA®1 łyżeczka Soku Cytrynowego GOYA®
Żółty Cukier I Różne PosypkiŻółty Cukier I Różne Posypki
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
7
Przełożyć indyka na deskę do krojenia i odstawić na 15 do 20 minut przed wyrzeźbieniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Deska Do KrojeniaDeska Do Krojenia
1
Wlać wszystkie kapiele z indyka do płynnej miarki i wyrzucić warzywa. 1/2 szklanki tłuszczu z wierzchu kapieli i przełożyć do rondla. (Umieść miarkę z pozostałymi kroplami i tłuszczem w zamrażarce na kilka minut, aby oddzielić.)
Składniki, których będziesz potrzebować
żółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzaneżółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzane
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Cukierki W Kształcie Głowy PowietrznejCukierki W Kształcie Głowy Powietrznej
Biały Jęczmień PerłowyBiały Jęczmień Perłowy
ChochlaChochla
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
2
Rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu, równomiernie rozsypać mąkę na wierzchu i gotować, stale mieszając, drewnianą łyżką, aż mąka lekko zarumieni i pachnie smacznie, około 4 minut. Przełącz na trzepaczkę; następnie stopniowo i ostrożnie wlewaj gorący bulion do mieszanki mąki, stale ubijając. Doprowadzić sos do wrzenia; dostosować ciepło tak to simmers delikatnie. Odtłuścić i wyrzucić nadmiar tłuszczu z pozostałych kapieli i dodać soki z patelni do sosu. Nadal dusić, ubijając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, o 10 protokół. Doprawić Worcestershire, solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Marynowana Fasolka SzparagowaMarynowana Fasolka Szparagowa
Rzepa, Obrana I Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/8 CalaRzepa, Obrana I Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/8 Cala
Goya Sazon Z Kolendrą I AnnattoGoya Sazon Z Kolendrą I Annatto
1 Duża Paczka Chipsów Tortilla O Smaku Limonki1 Duża Paczka Chipsów Tortilla O Smaku Limonki
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 Szklanka Grubo Zmielonych Orzechów Włoskich1 Szklanka Grubo Zmielonych Orzechów Włoskich
Posiekane Ciasteczka OreoPosiekane Ciasteczka Oreo
ChochlaChochla
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
3
Usuń i odrzuć cebulę, czosnek, zioła i liść laurowy z jamy indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Słonina WieprzowaSłonina Wieprzowa
Czosnek Goya®Czosnek Goya®
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Namoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), OpcjonalnieNamoczone Wiórki Drzewne (mequite, Hikora Lub Olcha), Opcjonalnie
1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane
4
Wlać wszelkie soki, które nagromadziły się w sosie, wyrzeźbić indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
5
Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F. masło płytkie 3-quart zapiekanka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Żółty Cukier I Różne PosypkiŻółty Cukier I Różne Posypki
6
Pokroić lub rozerwać chleb na kawałki wielkości kęsa.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Ciepłego Puree Ziemniaczanego (110–115°, Przygotowanego Bez Mleka I Masła)1 Szklanka Ciepłego Puree Ziemniaczanego (110–115°, Przygotowanego Bez Mleka I Masła)
7
Ułóż kawałki chleba w jednej warstwie na 1 lub 2 blachach do pieczenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Ciepłego Puree Ziemniaczanego (110–115°, Przygotowanego Bez Mleka I Masła)1 Szklanka Ciepłego Puree Ziemniaczanego (110–115°, Przygotowanego Bez Mleka I Masła)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ostre Krążki Papryki, Plasterki Papryki Bananowej, Do Dekoracji KanapekOstre Krążki Papryki, Plasterki Papryki Bananowej, Do Dekoracji Kanapek
8
Piec do lekko suche i chrupiące, o 15 do 20 protokół. Super.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Żółty Cukier I Różne PosypkiŻółty Cukier I Różne Posypki
9
Jabłko obrać, osuszyć i grubo posiekać. Grubo posiekać cebulę, seler i morele. Posiekaj natkę pietruszki.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ser Tallegio, PosiekanySer Tallegio, Posiekany
1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego
średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)
Kwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo PosiekanaKwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo Posiekana
1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane
10
Roztopić 6 łyżek masła na dużej patelni na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
11
Dodać jabłko, cebulę, seler, morele, żurawinę, tymianek, sól, i nasiona kopru włoskiego; gotować do miękkości, o 5 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bułka Tarta, Kilka GarściBułka Tarta, Kilka Garści
(możesz Ich Nie Potrzebować, Jeśli Udało Ci Się Zdobyć Chleb żurawinowy Wymieniony Powyżej)(możesz Ich Nie Potrzebować, Jeśli Udało Ci Się Zdobyć Chleb żurawinowy Wymieniony Powyżej)
Ser Tallegio, PosiekanySer Tallegio, Posiekany
średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)
Kwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo PosiekanaKwadraty Każdy) Biała Cukrowa Powłoka, Grubo Posiekana
1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane
1/2 Główki Kapusty Włoskiej Drobno Pokrojonej1/2 Główki Kapusty Włoskiej Drobno Pokrojonej
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
12
Dodać bulion i pietruszkę i doprowadzić do wrzenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego1/4 Szklanki Tłuszczu Wieprzowego
Goya Sazon Z Kolendrą I AnnattoGoya Sazon Z Kolendrą I Annatto
13
Zdjąć z ognia.
14
Ubić jajko w dużej misce.
Składniki, których będziesz potrzebować
(10 Do 12 Cali) Truskawka Owoce Na Stopę(10 Do 12 Cali) Truskawka Owoce Na Stopę
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy
15
Dodać chleb tostowy i mieszankę cebuli i owoców; wrzucić, aż równomiernie zwilżone. Luźno zapakuj dressing do przygotowanej patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Ciepłego Puree Ziemniaczanego (110–115°, Przygotowanego Bez Mleka I Masła)1 Szklanka Ciepłego Puree Ziemniaczanego (110–115°, Przygotowanego Bez Mleka I Masła)
Brzoskwinia Lub Nektarynka Pokrojona W PlastryBrzoskwinia Lub Nektarynka Pokrojona W Plastry
1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)
16
Piec, odkryte, do góry jest chrupiący, o 40 protokół.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Żółty Cukier I Różne PosypkiŻółty Cukier I Różne Posypki
17
Skropić kapiące na patelni lub roztopione masło na wierzchu. Gotować, aż góra będzie chrupiąca i złota, o 20 minut więcej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)Barwniki Spożywcze I Kolorowy Cukier (opcjonalnie)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)Pokrojony Pomidor (opcjonalnie)

Składniki

1łyżka czerwony ocet winnygotowanie jabłek, takich jak Gravenstein lub Golden Deliciousgotowanie jabłek, takich jak Gravenstein lub Golden Delicious2słonina wieprzowasłonina wieprzowa8trochę posiekanej cukiniiŚwieżo zmielony czarny pieprzŚwieżo zmielony czarny pieprz21 kwarta pełnego mleka o temperaturze pokojowejdo 4 średnich marchwido 4 średnich marchwi2(mequite, hikora lub olcha)seler z liśćmiseler z liśćmi2do 4 łodyg selerado 4 łodyg selera2Spód: okruszki z herbatników grahamkapiele z indyka lub kurczaka lub roztopione masłokapiele z indyka lub kurczaka lub roztopione masło7101 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwerosół z kurczaka (ok. 1 1/2 małych puszek)rosół z kurczaka (ok. 1 1/2 małych puszek)2Średnia żółta cebula, posiekanarosół z kurczaka (około 4 małych puszek lub 2 pudełek)rosół z kurczaka (około 4 małych puszek lub 2 pudełek)1181 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwemorele suszonemorele suszone591 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweżurawina suszonażurawina suszona1łyżka czerwony ocet winny(10 do 12 cali) truskawka Owoce na stopę(10 do 12 cali) truskawka Owoce na stopę1szczyptaSzczypta nasion kopru włoskiego, opcjonalnieSzczypta nasion kopru włoskiego, opcjonalnie1Garśćświeże, płaskie liście pietruszkiświeże, płaskie liście pietruszki1181 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwemąka uniwersalnamąka uniwersalna2gałązkiposiekany świeży tymianek lub 1-1/2 łyżeczki suszonego tymianku, podzieloneposiekany świeży tymianek lub 1-1/2 łyżeczki suszonego tymianku, podzielone1Głowaczosnek goya®czosnek goya®1sprigKilka świeżych ziół, takich jak tymianek, pietruszka, rozmaryn lub szałwiaKilka świeżych ziół, takich jak tymianek, pietruszka, rozmaryn lub szałwia1warzywo (np. szpinak)Rude ziemniaki, około 6 uncji każdyRude ziemniaki, około 6 uncji każdy8trochę posiekanej cukiniiSól koszernaSól koszerna1( bakłażany)1-1/2 łyżeczki mielonego czosnku GOYA® lub 3 ząbki świeżego czosnku, drobno posiekane1-1/2 łyżeczki mielonego czosnku GOYA® lub 3 ząbki świeżego czosnku, drobno posiekane21 kwarta pełnego mleka o temperaturze pokojowejcebulacebula5kilogramyTurcjaTurcja6Spód: okruszki z herbatników grahamniesolone masło, plus więcej na patelnięniesolone masło, plus więcej na patelnię8Spód: okruszki z herbatników grahammasło niesolonemasło niesolone454papryka habanerokrojony biały chleb kanapkowykrojony biały chleb kanapkowy1DashSos WorcestershireSos Worcestershire
TrudnośćEkspert
Gotowe W3 hrs, 55 m.
Porcje8
Ocena Zdrowia57
Magazyn