Pieczony Grecki kurczak i ziemniaki w cytrynowo-Oregano Vinaigrette

Pieczony Grecki kurczak i ziemniaki w cytrynowo-Oregano Vinaigrette mogą być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis służy 4. Jedna porcja zawiera 787 kalorii, 38g białka, oraz 39g tłuszczu. Na 2,45 zł za porcję, ten przepis okładki 33% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 59 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Udaj się do sklepu i odbierz oliwę z oliwek, sok z cytryny, grecką przyprawę i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Aby zużyć sól koszerną, można śledzić to danie główne z Niskotłuszczowe Ciasto Okruchowe (Koszerno-Mleczne) jako deser. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne i całe 30 dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 93%. Ten wynik jest doskonały. Podobne przepisy to Prosta sałatka grecka z cytrynowo-Oregano Vinaigrette, Najprostsza sałatka grecka w / cytrynowo-Oregano Vinaigrette, oraz Grillowany kurczak z pieczonym czosnkiem-Oregano Vinaigrette i grillowanymi ziemniakami Fingerling.
Instrukcje
Wyreguluj stojak piekarnika do pozycji dolnej i rozgrzej piekarnik do 191°.
Wymieszać sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, oregano, przyprawę grecką, tymianek, 3/4 łyżeczki soli i 1 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu w średniej misce.
Wrzucić ziemniaki z 3 łyżkami vinaigrette i umieścić na dużej patelni do pieczenia w piekarniku. Odstawić pozostały vinaigrette do późniejszego użycia.
Tymczasem kurczaka przyprawiamy 1/2 łyżeczki soli.
Obficie skropić kilkoma łyżkami vinaigrette, wmasować na skórę, aż do równomiernego pokrycia.
Po 20 minutach przesuń ziemniaki na bok patelni do pieczenia i umieść kurczaka na środku patelni, od strony piersi w dół.
Piec przez 40 minut, fastrygując sokami z patelni w połowie drogi. Odwróć kurczaka tak, aby Strona piersi była skierowana do góry. Podnieś temperaturę piekarnika do 204°. kontynuuj gotowanie, fastrygując sokami z patelni co około 20 minut, aż pierś kurczaka zarejestruje się w najgrubszej części na natychmiastowym termometrze odczytu, około 30 do 40 minut dłużej.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut przed rzeźbieniem.
Podawać z ziemniakami i dodatkowym winegretem.