Pieczony bakłażan z bulgurem i pikantnym sosem
Need a bezmleczne, lacto ovo wegetariańskie i wegańskie danie główne? Zapiekany bakłażan z bulgurem i sosem pikantnym może być spektakularnym przepisem do wypróbowania. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 16G białka, 25 g tłuszczu, oraz w sumie 584 kalorie. Ten przepis służy 4 i kosztuje $1.83 za porcję. Udaj się do sklepu i odbierz bakłażany, ciecierzycę, sok z cytryny i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 7 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 40 minut. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Ogólnie ten przepis zarabia spektakularny spoonacular wynik 94%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Sałatka Bulgur & bób z pikantnym sosem, Cukinia-Bakłażan Bulgur, oraz Sałatka warzywno-Bulgurowa z sosem maślanym.
Instrukcje
Piekarnik do 220C / 200C wentylator / Gaz
Zdobądź krzyżowy wzór w bakłażanie czubkiem noża. Posmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić, następnie smażyć przez 30 minut.
W międzyczasie bulgur wrzucić na patelnię z 1 litrem wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż będzie miękka. Cebulę ugotować w 1 łyżce oliwy z oliwek na złoty i miękki kolor, dodać kminek, a następnie gotować jeszcze 1 min.
Bulgur odsączyć i wymieszać z cebulą z ciecierzycą. Sezonu.
Pozostały olej wymieszać z ziołami, czosnkiem, skórką z cytryny, sokiem i przyprawami. Na każdym talerzu ułóż ćwierć mieszanki bulguru, polej pół bakłażana i polej sosem.