Pieczone, karczochy z cebulą, cytryną, oliwkami Kalamata i rozmarynem
Pieczone, karczochy z cebulą, cytryną, oliwkami Kalamatan i rozmarynem to bezmleczne przystawka. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 8G białka, 44g tłuszczu, oraz w sumie 632 kalorie. Ten przepis służy 4 i kosztuje $1.71 za porcję. Udaj się do sklepu i odbierz cytrynę, czosnek, liście rozmarynu i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Niewiele osób robiło ten przepis, a 7 powiedziałoby, że trafił w sedno. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 72%. Ten wynik jest całkiem niezły. Podobne przepisy to Pieczone w piekarniku udka z kurczaka z cytryną z karczochami i oliwkami Kalamatan, W pracy: śródziemnomorski Pieczony kurczak z oliwkami Kalamatan, oraz Brokuły z cytryną, oliwkami Kalamatan i kaparami.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F. wrzucić cebulę z około ½ szklanki oliwy z oliwek i około 1 ½ łyżeczki soli morskiej
Dodać czosnek, oliwki i rozmaryn.Wrzucić plastry cytryny z mieszaniny cebuli, dodać białe wino, i odstawić do niech cebula zmiękczyć i "płacz" ich wilgoci podczas przycinania karczochy.Przyciąć dno łodygi każdego karczocha lekko, pozostawiając jak najwięcej przymocowanych, a następnie ostrożnie obrać łodygę.
Usunąć mocno uszkodzone lub suche zewnętrzne liście. Przycinaj ciernie nożyczkami lub odcinaj je ostrym nożem do parkowania.
Przetnij karczoch na pół, a następnie użyj łyżki ze stali nierdzewnej lub noża do parkowania, aby wyrzeźbić i usunąć ostry dławik, pozostawiając mięsisty spód nienaruszony. Spłucz w zimnej wodzie; nie odpływaj dobrze-odrobina wody między liśćmi pomaga upewnić się, że karczochy gotują dokładnie i równomiernie.
Posypać karczochy solą, ściskając i składając je tak, aby część soli spadła między liśćmi.
Skropić i natrzeć pozostałą oliwą, aby dokładnie pokryć, a następnie wycisnąć połówki, aby można było natrzeć i natrzeć trochę oleju między liśćmi.
Rozprowadź soczystą mieszankę cebuli o 1 ½ cala głębokości w dużym, ognioodpornym naczyniu do pieczenia (takim jak 10 - przez 14-calową patelnię lasagne). Płyn powinien mieć głębokość około ½ cala; jeśli nie, dodaj trochę wody. Nestle karczochy wyciąć bok w dół w łóżku cebuli. Będą zatłoczone.Przykryj szczelnie-najpierw papierem do pieczenia, potem folią, matową stroną-i piecz, aż łatwo wyciągniesz drugi poziom liścia, a miąższ u jego podstawy będzie delikatny. Zwykle zajmuje to około 1 ½ godziny; dokładny rozmiar karczochów, a także wykonanie naczynia do pieczenia i piekarnika, wpłynie na czas gotowania. Należy pamiętać, że najbardziej zewnętrzna warstwa liści pojawi się trochę skórzaste, ale smaczne i jadalne.Gdy testowy liść jest delikatny, podnieś temperaturę piekarnika do 400 stopni F, Odkryj i piecz przez około 15 minut dłużej, aby skoncentrować smaki i lekko brązowe końcówki warzyw.
Podawać na gorąco, ciepło lub na zimno, jak jest, lub z domowym majonezem przyprawionym cytryną, czosnkiem lub kilkoma posiekanymi filetami anchois. Dołącz jakiś dobry chrupiący chleb do nabierania mieszanki cebuli, lub wrzucić cebulę z niektórych gotowanego makaronu służyć na boku.