Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym
Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym może być tylko napojem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 501 kalorii, 3G białka, oraz 4G tłuszczu. Ten przepis służy 5. Na 8,14 zł za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 2 godziny. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Mieszanka pieprzu, octu winnego, Madery i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie dieta. Z łyżeczką wynik 30%, to danie nie jest tak niesamowite. Spróbuj Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym, Pieczona Kaczka L ' Orange, oraz Kaczka pieczona z pomarańczową glazurą dla podobnych receptur.
Instrukcje
Blanszowanie skórki pomarańczowej
Usuń pomarańczową część skóry w paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Pokroić w julienne (małe paski 1/16 cala szerokości i cali długości). Dusić przez 15 minut w litrze wody.
Drenaż. Osuszyć ręcznikami papierowymi.Pieczenie kaczki
Kaczkę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jedną trzecią przygotowanej skórki pomarańczowej i dusimy.
Pierś z kaczki ułożyć na patelni, posypać ją warzywami i ustawić na środkowym poziomie piekarnika na 15 minut, aby lekko się zarumieniła.
Zmniejsz piekarnik do 350 stopni i obróć kaczkę na bok. Reguluj ciepło, aby kaczka zawsze wydawała odgłosy gotowania, ale tłuszcz się nie pali.
Usuń nagromadzony tłuszcz od czasu do czasu(baster żarówki będzie go łatwo). Fastrygowanie nie jest konieczne.
Około 30 minut później, lub mniej więcej w połowie, przekręć kaczkę na drugą stronę.
Piętnaście minut przed końcem szacowanego czasu pieczenia, posolić kaczkę i obrócić do góry. Kaczka odbywa się średnio rzadko, jeśli sok z najgrubszej części uda lub podudzia runt lekko różowo, gdy mięso jest kłute, a gdy kaczka jest podnoszona i osuszana, ostatnie krople soku z otworu wentylacyjnego są bladą różą. Kaczka jest dobrze zrobiona, gdy soki są bladożółte. Baza sosu
Podczas pieczenia kaczki przygotuj słodko-kwaśny Karmel w następujący sposób: gotuj cukier i ocet na umiarkowanie wysokim ogniu przez kilka minut, aż mieszanina zamieni się w mahoniowo-brązowy syrop. Natychmiast wyjąć z ognia i wlać szklankę wywaru z kaczki. Gotować na wolnym ogniu przez minutę, mieszając, aby rozpuścić karmel. Następnie dodaj resztę wywaru, ubić w mieszaninie maranty i wymieszać ze skórką pomarańczową. Gotować na wolnym ogniu przez 3 do 4 minut, aż sos będzie przejrzysty, przejrzysty i lekko zagęszczony. Popraw przyprawę i odstaw na bok.Segmenty pomarańczowe
Pokroić 4 pomarańcze w zgrabne, pozbawione skóry segmenty i umieścić w przykrytym naczyniu.Montaż końcowy
Po zakończeniu kaczki wyrzuć struny kratownicowe i ustaw je na talerzu.
Umieść go w wyłączonym gorącym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwi.
Usuń tyle tłuszczu, ile możesz z patelni do pieczenia.
Dodać wino i szybko go zagotować, skrobając skoagulowane soki z pieczenia i redukując płyn do 2 lub 3 łyżek.
Odcedź redukcję wina do bazy sosu i przynieś na wolnym ogniu. Wymieszaj Likier pomarańczowy łyżkami, degustując. Sos powinien mieć przyjemny pomarańczowy smak, ale nie być zbyt słodki.
Dodaj krople bittersu pomarańczowego lub soku z cytryny jako korektę.
Tuż przed podaniem i na rozgrzanym ogniu wlać masło i wlać sos do rozgrzanego rondla.
Ułóż linię pomarańczowych segmentów na długości kaczki, a resztę ułóż na dwóch końcach talerza. Kaczkę polać sosem ze skórką i podawać.
Odmiany: Cantenon Montmorency (pieczona kaczka z wiśniami) czereśnie lub brzoskwinie są również dobre jako dodatek do pieczonej kaczki. 36 do 48 czerwonych lub czarnych pestek wiśni (w przypadku zamrożenia, rozmrożenia i odsączenia) 1 Tb soku z cytryny 3 TB portu lub koniaku 2 do 3 TB cukru granulowanego2 TB masła zmiękczonego
Upiecz ptaka zgodnie z zaleceniami mistrzowskiego przepisu. Zrobić sos w kolorze karmelu i maranta zagęszczony opisany dla poprzedniego caneton lorange, pomijając skórkę pomarańczową i Likier pomarańczowy. Owoce podgrzewa się w sosie w następujący sposób: do rondla wrzucić wiśnie z sokiem z cytryny, Porto lub koniaku i cukrem.
Pozwól im moczyć przez co najmniej 20 do 30 minut. Po upieczeniu kaczki, a soki z patelni zostały odtłuszczone winem i dodane do sosu, wlać sos do wiśni.
Podgrzać do gotowania na wolnym ogniu przez 3 do 4 minut, aby poderwać wiśnie (jeśli płynny simmers, owoce mogą wyschnąć).
Czereśnie wyjąć łyżką szczelinową i rozprowadzić wokół kaczki. Szybko zagotować SOS, aby go zmniejszyć i lekko zagęścić. Prawidłowe Przyprawianie. Na ciepło, zawirować w maśle wzbogacania.
Wlać sos do rozgrzanej miski, łyżką trochę nad kaczką i podawać.Caneton aux Peches (pieczona kaczka z brzoskwiniami) 3 duże lub 6 małych, jędrnych, dojrzałych brzoskwiń (lub osuszone brzoskwinie w puszkach, bez cukru poniżej) 2 Tb soku z cytryny 2 do 3 TB portu lub koniaku 2 do 3 TB cukru granulowanego
Jeśli używasz świeżych brzoskwiń, obierz i podziel je na pół nie więcej niż 30 minut przed podaniem, aby nie odbarwiły się. Ułóż brzoskwinie w ognioodpornym naczyniu i zalej je płynami i cukrem. Baste kilka razy więcej przed użyciem. Po upieczeniu kaczki i odsączeniu soków z patelni winem i dodaniu do sosu, polej brzoskwinie sosem. Postępuj jak w przypadku poprzedniego przepisu na kaczkę z wiśniami.
Nic nie powinno zakłócać smaków kaczki, sosu i pomarańczy.
Ziemniaki Sauted lub shoestring, lub domowe chipsy ziemniaczane są najlepszym wyborem.
Podawać dobre czerwone Bordeaux-Medoc, lub schłodzone białe bordo
Meursault, Montrachet lub Corton-Charlemagne.
Typ_27_data.init_step_by_step_images = 0;