Pieczenie z Dorie: pikantne ciasto na Boże Narodzenie
Pieczenie z Dorie: pikantne ciasto na Boże Narodzenie może być tylko przystawka szukasz. Na 1,37 zł za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 8G białka, 31 g tłuszczu, oraz w sumie 604 kalorie. Ten przepis służy 9. Mieszanka imbiru, słodko-gorzka czekolada, słodko-gorzka czekolada-2 uncje i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Boże Narodzenie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 34%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Pieczenie z Dorie: Dimply Plum Cake, Pieczenie z Dorie: Gourmandise, oraz Pieczenie Z Dorie: Kokosowe Kopuły dla podobnych receptur.
Instrukcje
Przygotowanie: umieść stojak w piekarniku i rozgrzej piekarnik do 177°. Posmaruj 9-calową kwadratową patelnię do pieczenia i połóż ją na wyłożonej blasze do pieczenia. (Upewnij się, że patelnia mierzy prawdziwe 9 x 9 cali; patrz powyżej.)
Świeży imbir i cukier przekładamy do małej miseczki, mieszamy i odstawiamy.
Mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy ubić razem.
Pracując z mikserem stojącym, najlepiej wyposażonym w przystawkę do łopatek lub z mikserem ręcznym w dużej misce, ubij masło i brązowy cukier ze średnią prędkością, aż będą lekkie i puszyste, około 3 minut.
Dodać jajka po kolei, ubijając przez 1 minutę po każdym jajku. Nie martw się, jeśli na tym etapie mieszanka wygląda na zsiadłą.
Wlać melasę i ubić, aż będzie gładka. Zmniejsz prędkość miksera do niskiej i dodaj roztopioną czekoladę wraz z cukrem imbirem. Jeszcze na niskiej prędkości, dodać suche składniki w trzech dodatkach i maślanka w dwóch (początek i koniec z suchych składników), mieszając ciasto tylko tyle, ile potrzeba, aby wymieszać składniki. Złóż posiekaną czekoladę i imbir w syropie, jeśli go używasz.
Wlać ciasto do patelni (pamiętaj, że jeśli patelnia jest mała, nie napełniaj jej do góry).
Piec około 40 minut, lub do momentu, gdy ciasto zacznie odrywać się od boków patelni i nóż włożony głęboko w środek wychodzi czysty. Nie przejmuj się, jeśli ciasto ma wypukłe i popękane—uspokoi się, gdy ostygnie.
Przenieść ciasto do stojaka, ostudzić przez 10 minut, a następnie rozpakować ciasto. Przed oblodzeniem skręcić w prawo i schłodzić do temperatury pokojowej. (Krawędzie ciasta mogą być dość brązowe, ale nie martw się—możesz je przyciąć po oblodzeniu ciasta.)
Aby lukier: umieścić miskę na patelni gotującej się wody, umieścić czekoladę i kawę w misce i mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się stopi.
Wyjąć miskę i za pomocą małej trzepaczki wymieszać masło, 1 łyżkę na raz. Cukier przesiać na czekoladę i wymieszać.
Przenieś miskę do lady i pozostaw lukier na około 10 minut.
Pierniki kładziemy, jeszcze na stojaku, na kawałku papieru woskowego lub folii (łapacz kropli).
Wylać lukier na środek ciasta i użyć długiej metalowej szpatułki, aby równomiernie rozprowadzić lukier na wierzchu. Pozostawić lukier na 30 minut (można go szybko schłodzić na krótko ciasto). Jeśli krawędzie ciasta są obgotowane, teraz jest czas, aby je przyciąć. Następnie pokrój ciasto na 9 równych kawałków.
Piernik podawać jak jest lub z bitą śmietaną lub crème fraîche.
Przechowywanie: piernik jest dobrym opiekunem. Można go owinąć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni lub zamrozić, mrożone i wszystkie, do 2 miesięcy.