Pełnoziarnisty Chleb Zdrowotny
Pełnoziarnisty chleb zdrowotny to Wegetariańskie przepis z 2 porcjami. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 28g białka, 48 g tłuszczu, oraz w sumie 956 kalorii. Na 3,01 zł za porcję, ten przepis okładki 36% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka amarantusa, sól koszerna, mleko i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Z łyżeczką wynik 83%, to danie jest doskonałe. Spróbuj Chleb Trzy Ziarna, Chleb Pełnoziarnisty, oraz Chleb Orzechowy Dziesięć Ziaren dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rodzynki namoczyć w szklankach mleka przez 30 minut.
Odcedzić, rezerwując mleko.
Połączyć drożdże, mąka pełnoziarnista, i pozostałe i szklanki mleka.
Odstawić na 30 minut, aż bardzo spieniony. W międzyczasie w małym rondlu zagotować 2 szklanki wody.
Dodaj quinoa i amarantus i gotować na wolnym ogniu, odkryte, aż ziarna będą miękkie, o 10 protokół.
Wyjąć z ognia i odstawić pod przykryciem, aż woda całkowicie się wchłonie, 10 minut; ostudzić.
W misce wymieszać mąkę chlebową, mąkę orkiszową, brązowy cukier i sól.
Dodać mieszaninę drożdży i kubek rodzynki plumping mleka; ugniatać przez 30 sekund.
Dodaj quinoa, amarantus, rodzynki, i orzechy włoskie; ugniatać, aż ciasto zbierze się i tworzy lekko lepką kulkę ciasta, dodając dodatkowe plumping mleka w razie potrzeby. Wyrabiać ręcznie przez 6 minut, posypując mąką chlebową, jeśli ciasto stanie się zbyt lepkie.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej miski do mieszania; obrócić do obsypania olejem. Przykryć folią; pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż do prawie podwojenia. Obróć się na nie zabrudzoną powierzchnię roboczą. Rozwałkować ciasto i podzielić na pół. Posmaruj dwie 8 x 4-calowe patelnie do chleba; uformuj ciasto na dwa bochenki i umieść w patelniach. Przykryć nasmarowaną folią; pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, aż do ponad dwukrotnie. Gdy ciasto prawie się skończy, Rozgrzej piekarnik do 177°.
Piec w piekarniku 177° przez 50 do 60 minut, aż złoty kolor i temperatura wewnętrzna osiągnie190. Test przez pukanie na bochenek powinien brzmieć pusto. Fajne na stojakach.
Typ_27_data.init_step_by_step_images = 0;