Perski Ryż Biały Na Parze (Chelo)
Need a bezglutenowe, przyjazne dla fodmap i wegańskie przystawki? Perski ryż biały na parze (Chelo) może być doskonałym przepisem, aby spróbować. Jedna porcja zawiera 547 kalorii, 8G białka, oraz 15 g tłuszczu. Ten przepis służy 8. Na 91 centów za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 9 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Udaj się do sklepu i odebrać sól, sproszkowany szafran, olej canolan, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Przynosi ci to Epikurious. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 34%, to danie nie jest takie wspaniałe. Spróbuj Tah Dig (Ryż Perski), Ryż Perski, oraz Jewelled Perski Ryż dla podobnych receptur.
Instrukcje
Napełnij duży rondel nonstick (co najmniej 6 ćwiartek) 12 szklankami wody; dodaj olej i sól. Przykryć i doprowadzić do szybkiego wrzenia na dużym ogniu.
Dodać ryż i kontynuować gotowanie na średnim lub dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po 3-5 minutach użyj szczelinowej łyżki, aby zebrać niektóre ziarna z wody. Złamać jedno ziarno na pół, aby upewnić się, że jest "al dente" (patrz powyżej). Wyłączyć ogień i wlać ryż do durszlaka do odsączenia; odstawić.
Umieść pusty rondel 6-quart z powrotem na płycie kuchennej na średnim ogniu.
Dodaj 1/4 cala oleju rzepakowego i 2 łyżki wody.
Dodaj kurkumę i / lub szafran w proszku. Wymieszać razem.
Dodać odsączony ryż i uformować go w piramidę. Przykryj garnek i gotuj przez 5-7 minut, aż ryż zacznie parować.
Odkryć i umieścić 2 Ręczniki papierowe (jeden na drugim) na ryżu. Końce rozciągną się na zewnątrz puli. Mocno nałożyć pokrywę.
Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 45 minut. Wyłączyć ogrzewanie i przechylić pokrywę, aż będzie gotowa do podania.
Szeroką szpatułką wyjmij ryż z garnka, upewniając się, że nie zakłóca on skorupy (tadig), która uformowała się na dnie garnka.
Ryż podawać na płaskim talerzu, układając go w kształt piramidy. Obróć tadig na płaski talerz, odwracając garnek, jak odwrócić patelnię ciasta, lub pokroić na kawałki i podawać wokół ryżu.
Opcjonalnie Dekoracja: ryż szafranowy
Aby zrobić wodę szafranową, wymieszaj 1 łyżeczkę rozdrobnionych nitek szafranu i 1/4 szklanki gorącej wody. Stromo przez kilka minut, aż woda stanie się żółta.
Wymieszać wodę szafranową z gotowanym na parze białym ryżem. Użyj tego intensywnie żółtego ryżu do tworzenia wzorów na Chelo.
Wlać 1/2 szklanki wody zmieszanej z 1/4 szklanki oleju rzepakowego na piramidę w dużym garnku. Możesz również zamrozić ten ryż, o ile nie mieszasz go, dopóki nie zostanie całkowicie rozmrożony. Można go nawet gotować, zamrażać, a później parować podczas rozmrażania. Wiem, że będę musiał spędzić czas w" rice hell " za przyznanie się do zamrażania perskiego ryżu, ale warto, aby ułatwić sobie życie!
Chelo gotuje bardzo szybko. Dlatego kiedy robię Chelo, zawsze upewniam się, że w zlewie jest gotowy durszlak, aby osuszyć ryż, więc go nie rozgotowuję. Ponadto, gdy parujesz ryż, umieszczając papierowe ręczniki między pokrywką a garnkiem, upewnij się, że są one bezpiecznie z dala od ciepła. Po tym, jak ryż jest gotowany na parze, ważne jest, aby przechylić pokrywę, aby umożliwić ucieczkę dodatkowej pary, aby chrupiące dno nie stało się rozmoczone.Często gotuję ten ryż w czwartek i gotuję go do pary w piątek na kilka godzin przed szabatem.
Reprinted with Persian Food From the Non-Persian Bride by Reyna Simnegar, © 2011 Reyna Simnegar