Orecchiette z pieczoną brukselką
Orecchiette z pieczoną brukselką to danie główne wegetariańskie laktoovo . Za 2,06 USD za porcję przepis ten pokrywa 26% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 13 g białka , 27 g tłuszczu i łącznie 486 kalorii . Ten przepis jest dla 6 osób. Jeśli masz oliwę z oliwek, pieprz, pietruszkę i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 55 minut . Jest dostarczany przez Taste of Home. Będzie hitem na Twoim wydarzeniu świątecznym . 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 64% . Ta ocena jest dobra. Pieczona brukselka z czosnkiem , Pieczona brukselka z czerwoną cebulą i boczkiem oraz Pieczone ziemniaki fingerling z brukselką są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
W dużej misce wymieszaj brukselkę, 3 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu; wymieszaj.
Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 15 x 10 x 1 cal.
Piec bez przykrycia w temperaturze 400°C przez 30–40 minut lub do miękkości.
W międzyczasie ugotuj orecchiette według instrukcji na opakowaniu, odcedź, zachowując 1 szklankę wody z makaronu.
Na małej patelni podsmaż cebulę i czosnek na maśle przez 1-2 minuty. Dodaj wino. Doprowadź do wrzenia; gotuj, aż płyn odparuje o połowę.
W robocie kuchennym wymieszaj mieszankę cebulową, odłożoną wodę z makaronu oraz pozostałą sól i pieprz. Przykryj i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W dużym rondlu wymieszaj brukselki, orecchiette, mieszankę cebulową, serek śmietankowy i pozostały olej. Gotuj na średnim ogniu, aż się podgrzeje, a serek śmietankowy się rozpuści, często mieszając.