Niskotłuszczowy kurczak biryani

Niskotłuszczowy kurczak biryani może być dobrym przepisem, aby poszerzyć swoją kolekcję dań głównych. Ten przepis służy 5. Jedna porcja zawiera 559 kalorii, 35g białka, oraz 18g tłuszczu. Na 2,65 zł za porcję, ten przepis okładki 26% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z BBC Good Food wymaga strąków kardamonu, oleju rzepakowego, szafranu i garam masala. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. 170 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Kilka osób naprawdę lubiło to indyjskie danie. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 87%. Ten wynik jest znakomity. Spróbuj Niskotłuszczowe muffinki z ciasta marchewkowego (które nie smakują Niskotłuszczowo!), Cheesy Chicken Pot Biscuit Cups (Low Fat, Low Cal), oraz Pierś z kurczaka z boczkiem i wodnymi Kasztanami {GF, Low Fat, Low Carb dla podobnych receptur.
Instrukcje
W misce wymieszać czosnek, imbir, cynamon, kurkumę i jogurt z odrobiną pieprzu i łyżeczki soli. Włożyć kawałki kurczaka i wymieszać, aby pokryć (patrz krok 1 powyżej). Przykryć i marynować w lodówce na około 1 godzinę lub dłużej, jeśli masz czas. Mleko rozgrzać, wymieszać z szafranem i odstawić.
Piekarnik nagrzewany do 200C / 180C wentylator / Gaz
Każdą cebulę pokroić na pół wzdłuż, połowę rezerwować, a drugą połowę pokroić w cienkie plasterki.
Na blachę do pieczenia wlać 1 łyżkę oleju, rozsypać pokrojoną cebulę, wrzucić do obtarcia, a następnie rozłożyć cienką, równą warstwą (Krok 2). Piecz przez 40-45 minut, mieszając do połowy, aż uzyska złoty kolor.
Gdy kurczak jest marynowany, cienko pokroić zarezerwowaną cebulę.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub patelni. Cebulę smażyć przez 4-5 minut na złoty kolor. Wymieszać kurczaka, łyżkę na raz, smażyć, aż nie będzie już nieprzezroczysty, przed dodaniem następnej łyżki (pomaga to zapobiec zsiadaniu jogurtu). Po dodaniu ostatniego kurczaka smażyć przez kolejne 5 minut, aż wszystko będzie soczyste. Zeskrobać lepkie kawałki z dna patelni, wymieszać z proszkiem chilli, następnie wlać 100 ml wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Gotować ryż, podczas gdy kurczak simmers.
Na dużej patelni rozgrzać kolejną 1 łyżkę oleju, a następnie wrzucić laskę cynamonu, kardamon, goździki i nasiona kminku. Smażyć krótko, aż ich aromat zostanie uwolniony. Tip in the rice (step
i smażyć przez 1 min, ciągle mieszając. Wymieszać wywar i doprowadzić do wrzenia. Opuść ogień i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 8 minut lub aż cały zapas zostanie wchłonięty.
Zdejmij z ognia i pozostaw z pokrywką na kilka minut, aby ryż mógł się puchnąć. Wymieszać garam masala do pozostałej 1 łyżeczki oleju i odstawić. Po upieczeniu cebuli wyjąć i zmniejszyć piekarnik do 180C / 160C / Gaz
Połówkę kurczaka i jego soków przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 25 x 18 x 6 cm, następnie rozsypać ponad jedną trzecią prażonej cebuli.
Z ryżu wyjąć całe przyprawy, a następnie połówkę ryżu zalać kurczakiem i cebulą.
Mżawka nad przyprawionym olejem. Łyżka na resztę kurczaka i jedną trzecią więcej cebuli. Top z pozostałym ryżem (krok
i mżawka nad szafranowym mlekiem. Rozsypać resztę cebuli, przykryć szczelnie folią i podgrzewać w piekarniku przez około 25 minut.
Podawać z miętą i kolendrą.