Musaka
Musakana to danie główne kuchni śródziemnomorskiej. Za 19,79$ za porcję przepis ten pokrywa 91% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Przepis jest dla 1 osoby. Jedna porcja zawiera 3971 kalorii , 205g białka i 250g tłuszczu . 758 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Od przygotowania do podania, przepis ten zajmuje około 1 godziny i 45 minut . Jest on dostarczany przez Allrecipes. Jeśli masz mieloną wołowinę, mieloną gałkę muszkatołową, cebulę i kilka innych składników, możesz go przygotować. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 82% , to danie jest wyjątkowe. Podobne przepisy to Klasyczna grecka Musaka , Bezglutenowa Musaka z jagnięciny i Musaka z jagnięciny .
Instrukcje
Połóż plastry bakłażana na ręcznikach papierowych, posyp lekko solą i odstaw na 30 minut, aby odsączyć wilgoć. Następnie na patelni na dużym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Szybko podsmaż bakłażana, aż się zrumieni. Odłóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć.
Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść masło i dodaj mieloną wołowinę, sól i pieprz do smaku, cebulę i czosnek. Po zrumienieniu wołowiny posyp cynamonem, gałką muszkatołową, drobnymi ziołami i pietruszką.
Wlać sos pomidorowy i wino, dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wmieszać roztrzepane jajko.
Aby przygotować sos beszamelowy, zacznij od zagotowania mleka w rondlu. Rozpuść masło w dużej patelni na średnim ogniu.
Wymieszaj mąkę, aż będzie gładka. Zmniejsz ogień; stopniowo wlewaj gorące mleko, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw solą i białym pieprzem.
Ułóż warstwę bakłażana w natłuszczonej formie do pieczenia o wymiarach 9x13 cali. Przykryj bakłażana całą mieszanką mięsną, a następnie posyp mięso 1/2 szklanki parmezanu. Przykryj pozostałym bakłażanem i posyp kolejną 1/2 szklanki sera na wierzchu.
Polać sosem beszamelowym i posypać gałką muszkatołową.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 350 stopni F (175 stopni C).