Mus czekoladowy z sosem żurawinowym

Mus czekoladowy z sosem żurawinowym to przepis bezglutenowy na 10 porcji. Jedna porcja tego dania zawiera około 4 g białka , 31 g tłuszczu i łącznie 447 kalorii . Za 74 centy za porcję ten przepis pokrywa 7% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka żółtka jaja, syropu kukurydzianego, półsłodkich kawałków czekolady i garstki innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut . Tylko kilka osób przygotowało ten przepis i 1 powiedziałbym, że był strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu przepisowi Walentynki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Świetnie sprawdza się jako niedrogi deser. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niezbyt spektakularny wynik łyżką wynoszący 18% . Podobne przepisy to Mus żurawinowy z białej czekolady , Mus z mlecznej czekolady z chutneyem z żurawiny i kandyzowanych pomarańczy oraz Mus malinowy z szybkim sosem czekoladowym .
Instrukcje
W dużej misce, którą można używać w kuchence mikrofalowej, rozpuść kawałki czekolady i masło; mieszaj, aż będzie gładkie. W małym, ciężkim rondlu wymieszaj żółtko, 1/4 szklanki śmietany i syrop kukurydziany. Gotuj i mieszaj na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie 160°, około 2 minuty.
Zdjąć z ognia; wymieszać z masą czekoladową. Przechowywać w lodówce przez 20 minut lub do momentu ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Wyłóż 1 kwartę. miska owinięta folią; odłożyć na bok.
W dużej misce ubijaj pozostałą śmietanę, aż zacznie gęstnieć.
Dodaj wanilię; ubijaj, aż utworzą się miękkie szczyty. Wmieszać do masy czekoladowej. Przełóż łyżką do przygotowanej miski. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Umieść składniki sosu w blenderze; przykryć i przetwarzać, aż będzie gładkie.
Przełożyć do małej miski; przykryć i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Tuż przed podaniem odwróć mus na talerz; zdejmij plastikową folię.
Pokroić w kliny; podawać z sosem żurawinowym.