Moussaka z jagnięciną i bakłażanem

Moussaka z jagnięciną i bakłażanem
Przepis Jagnięcina i bakłażan Moussakan jest gotowy w około 45 minut i zdecydowanie jest doskonałym bezmleczne opcja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 188 kalorii. Ten przepis służy 14. Na 1,09 zł za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Mieszanka pomidorów śliwkowych, wina, mielonego ziela angielskiego i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 51%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Bakłażan Moussaka, Grillowany Bakłażan Moussaka, oraz Jagnięca Moussaka dla podobnych receptur.

Instrukcje

1
Obrać, posolić i w razie potrzeby opłukać bakłażan (patrz uwaga "przygotowanie bakłażana do gotowania" poniżej).
Składniki, których będziesz potrzebować
BakłażanBakłażan
SólSól
2
Umieść ziemniaki w garnku i dodaj wystarczającą ilość wody, aby je przykryć. Na średnim ogniu doprowadzić je do wrzenia i gotować lekko przez 5 minut. Ostudzić, pokroić w plasterki 1/8 cala i odstawić.
Składniki, których będziesz potrzebować
ZiemniakZiemniak
WodaWoda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
GarnekGarnek
3
Podgrzać około 1 łyżka oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, aż się połyska.
Składniki, których będziesz potrzebować
Oliwa Z OliwekOliwa Z Oliwek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
4
Dodać bakłażan do gorącego oleju kilka plasterków na raz i smażyć plasterki bakłażana, obracając w razie potrzeby, do miękkości i lekko kolorowe, 2 do 3 minut z każdej strony.
Składniki, których będziesz potrzebować
BakłażanBakłażan
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
5
Przenieś do stojaka, aby spuścić podczas smażenia pozostałego bakłażana, dodając więcej oleju do patelni w razie potrzeby.
Składniki, których będziesz potrzebować
BakłażanBakłażan
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
1
Podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Oliwa Z OliwekOliwa Z Oliwek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
2
Dodaj cebulę i gotować na średnim ogniu, często mieszając, do miękkości, 10 do 12 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
CebulaCebula
3
Dodać mięso mielone i gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso straci swój surowy wygląd, około 5 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
MięsoMięso
4
Dodaj pomidory, czosnek, goździki, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i około 1/2 szklanki wody. Dusić, aż gęsty i aromatyczny, o 30 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziele AngielskieZiele Angielskie
Liście LauroweLiście Laurowe
CynamonCynamon
PomidorPomidor
GoździkiGoździki
CzosnekCzosnek
PieprzPieprz
WodaWoda
SólSól
5
Dodaj pastę pomidorową i czerwone Wino i kontynuuj gotowanie, aż wino wytworzy słodki aromat, około 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pasta PomidorowaPasta Pomidorowa
WinoWino
6
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
7
Aby złożyć moussaka: rozsypać bułkę tartą w głębokim, prostokątnym naczyniu do pieczenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bułka TartaBułka Tarta
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do PieczeniaPatelnia Do Pieczenia
8
Umieść warstwę połowy plasterków bakłażana na bułce tartej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bułka TartaBułka Tarta
BakłażanBakłażan
9
Dodać sos mięsny i rozłożyć na równą warstwę.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOSSOS
MięsoMięso
10
Na sosie ułożyć równą warstwę pokrojonych ziemniaków.
Składniki, których będziesz potrzebować
ZiemniakZiemniak
SOSSOS
11
Dodaj pozostały bakłażan w równomiernej warstwie na sosie mięsnym.
Składniki, których będziesz potrzebować
BakłażanBakłażan
SOSSOS
MięsoMięso
12
Na bakłażan wlać sos serowy.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos SerowySos Serowy
BakłażanBakłażan
13
Piec, odkryte, aż sos serowy jest gęsty i złocisty, a bakłażan jest bardzo delikatny, o 45 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos SerowySos Serowy
BakłażanBakłażan
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PiekarnikPiekarnik
14
Pozostawić moussakę na około 20 minut przed krojeniem i podaniem.
1
Wiele przepisów instruuje, aby sól bakłażan przed gotować. Niektórzy mówią ten krok jest konieczny, ponieważ wyciąga gorycz z bakłażana.Uważamy, że to dobry pomysł, nawet jeśli bakłażan nie jest duży lub gorzki. Drawingout część wilgoci w bakłażan zapada warzywo trochę, więc itdoesn ' t działać jak gąbka na olej podczas smażenia.Obrać bakłażana, jeśli chcesz i pokroić bakłażana na wymaganągrubość.
Składniki, których będziesz potrzebować
WarzywaWarzywa
BakłażanBakłażan
SólSól
Olej Do SmażeniaOlej Do Smażenia
2
Umieść plastry w durszlaku i umieść durszlak w dużym worku.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
DurszlakDurszlak
3
Posyp plastry obficie koszerną solą i pozwól im odpocząć, aż sól zacznie przyciągać wilgoć na powierzchnię, około 20 minut. Dokładnie opłukać bakłażan, pozostawić do osuszenia i osuszyć.
Składniki, których będziesz potrzebować
SólSól
BakłażanBakłażan
4
Reprinted with permission from one Dish Meals by the Culinary Institute of America ©2006 Lebhar-Friedman Books
TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje14
Ocena Zdrowia41
Magazyn