Przepis Jagnięcina i bakłażan Moussakan jest gotowy w około 45 minut i zdecydowanie jest doskonałym bezmleczne opcja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 10 g tłuszczu, oraz w sumie 188 kalorii. Ten przepis służy 14. Na 1,09 zł za porcję, ten przepis okładki 10% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Mieszanka pomidorów śliwkowych, wina, mielonego ziela angielskiego i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 51%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Bakłażan Moussaka, Grillowany Bakłażan Moussaka, oraz Jagnięca Moussaka dla podobnych receptur.
Instrukcje
1
Obrać, posolić i w razie potrzeby opłukać bakłażan (patrz uwaga "przygotowanie bakłażana do gotowania" poniżej).
Składniki, których będziesz potrzebować
Bakłażan
Sól
2
Umieść ziemniaki w garnku i dodaj wystarczającą ilość wody, aby je przykryć. Na średnim ogniu doprowadzić je do wrzenia i gotować lekko przez 5 minut. Ostudzić, pokroić w plasterki 1/8 cala i odstawić.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniak
Woda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Garnek
3
Podgrzać około 1 łyżka oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, aż się połyska.
Składniki, których będziesz potrzebować
Oliwa Z Oliwek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
4
Dodać bakłażan do gorącego oleju kilka plasterków na raz i smażyć plasterki bakłażana, obracając w razie potrzeby, do miękkości i lekko kolorowe, 2 do 3 minut z każdej strony.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bakłażan
Olej Do Smażenia
5
Przenieś do stojaka, aby spuścić podczas smażenia pozostałego bakłażana, dodając więcej oleju do patelni w razie potrzeby.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bakłażan
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
1
Podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Oliwa Z Oliwek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
2
Dodaj cebulę i gotować na średnim ogniu, często mieszając, do miękkości, 10 do 12 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cebula
3
Dodać mięso mielone i gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso straci swój surowy wygląd, około 5 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Mięso
4
Dodaj pomidory, czosnek, goździki, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i około 1/2 szklanki wody. Dusić, aż gęsty i aromatyczny, o 30 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziele Angielskie
Liście Laurowe
Cynamon
Pomidor
Goździki
Czosnek
Pieprz
Woda
Sól
5
Dodaj pastę pomidorową i czerwone Wino i kontynuuj gotowanie, aż wino wytworzy słodki aromat, około 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pasta Pomidorowa
Wino
6
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
7
Aby złożyć moussaka: rozsypać bułkę tartą w głębokim, prostokątnym naczyniu do pieczenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bułka Tarta
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Do Pieczenia
8
Umieść warstwę połowy plasterków bakłażana na bułce tartej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bułka Tarta
Bakłażan
9
Dodać sos mięsny i rozłożyć na równą warstwę.
Składniki, których będziesz potrzebować
SOS
Mięso
10
Na sosie ułożyć równą warstwę pokrojonych ziemniaków.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniak
SOS
11
Dodaj pozostały bakłażan w równomiernej warstwie na sosie mięsnym.
Składniki, których będziesz potrzebować
Bakłażan
SOS
Mięso
12
Na bakłażan wlać sos serowy.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos Serowy
Bakłażan
13
Piec, odkryte, aż sos serowy jest gęsty i złocisty, a bakłażan jest bardzo delikatny, o 45 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos Serowy
Bakłażan
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
14
Pozostawić moussakę na około 20 minut przed krojeniem i podaniem.
1
Wiele przepisów instruuje, aby sól bakłażan przed gotować. Niektórzy mówią ten krok jest konieczny, ponieważ wyciąga gorycz z bakłażana.Uważamy, że to dobry pomysł, nawet jeśli bakłażan nie jest duży lub gorzki. Drawingout część wilgoci w bakłażan zapada warzywo trochę, więc itdoesn ' t działać jak gąbka na olej podczas smażenia.Obrać bakłażana, jeśli chcesz i pokroić bakłażana na wymaganągrubość.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Bakłażan
Sól
Olej Do Smażenia
2
Umieść plastry w durszlaku i umieść durszlak w dużym worku.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Durszlak
3
Posyp plastry obficie koszerną solą i pozwól im odpocząć, aż sól zacznie przyciągać wilgoć na powierzchnię, około 20 minut. Dokładnie opłukać bakłażan, pozostawić do osuszenia i osuszyć.