Moussaka Chorwacka
Przepis Chorwacki Moussaka może zaspokoić swoje śródziemnomorskie pragnienie w mniej więcej 25 godzin. Na 2,39 zł za porcję, dostajesz danie główne, które serwuje 8. Jedna porcja zawiera 673 kalorie, 36g białka, oraz 41 g tłuszczu. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Mieszanka ząbków czosnku, masło, jajka i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 69%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Chorwacki"zgvacet", Chorwacka Szarlotka, oraz Kapusta Kiszona, Sposób Chorwacki.
Instrukcje
Pokrój X na dnie każdego pomidora ostrym nożem do parkowania i blanszuj pomidory razem w 6-do 8-kwartowym garnku z wrzącą wodą 10 sekund.
Pomidory przełożyć łyżką szczelinową do miski z lodem i zimną wodą do ostygnięcia. Odkleić skórę nożem do parkowania, zaczynając od punktowanego końca i wyrzucić. Pomidory drobno posiekać.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o grubości nieco mniejszej niż 1/4 cala.
Rozgrzać olej w garnku 4-do 5-quart na umiarkowanie wysokim ogniu, aż zarejestruje 188° na termometrze. Ziemniaki smażyć w 6 partiach, odwracając od czasu do czasu, aż będą złote, około 6 minut na partię, przekładając łyżką szczelinową Na Ręczniki papierowe, aby osuszyć. (Powrót oleju do370 między partiami.)
Rozgrzać masło w szerokim 6-do 8-quart ciężkiego garnka na umiarkowanie wysokim ogniu, aż piana ustąpi, następnie dodać cebulę i czosnek i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu, aż złoty, o 8 protokół.
Dodać wołowinę i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu i rozbijając duże grudki drewnianą łyżką, aż mięso nie będzie już różowe, około 6 minut.
Dodaj pomidory, sól i pieprz i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż prawie cała ciecz odparuje, 15 do 20 minut.
Wyjąć z ognia i wymieszać z serem i bułką tartą, aż tylko połączone.
Ułóż jedną trzecią ziemniaków, nakładając się lekko, w maślanym szklanym naczyniu do pieczenia o wymiarach 13 na 9 cali, a następnie rozłóż połową mieszanki wołowiny. Powtórz warstwowanie z ziemniakami i wołowiną, kończąc na trzeciej warstwie ziemniaków.
Umieść stojak piekarnika w pozycji środkowej i rozgrzej piekarnik do 191°.
Ubij razem masło, jajka, mleko, ser i bułkę tartą, aż się połączą, a następnie równomiernie zalej ziemniakami.
Piec na złoty kolor i bulgotanie wokół krawędzi, 35 do 40 protokół. Lekko ostudzić przed podaniem.