Morele z syropem Amaretto (Albicocche Ripiene)
Jedna porcja zawiera 211 kalorii, 2G białka, oraz 6G tłuszczu. Ten przepis służy 6. Na 1,09 zł za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka amaretti, orzeszki piniowe, cukier i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 13%. Ten wynik nie jest taki super. Spróbuj Morele Nadziewane Serem Amaretto, Morele Nadziewane Serem Amaretto, oraz Figi nadziewane Mascarpone lub morele z Amaretto dla podobnych receptur.
Instrukcje
Morele obrać obieraczką do warzyw, a następnie podzielić na pół i zagłębić. Drobno posiekać 2 połówki i odstawić.
Rozgrzać masło w 12-calowej patelni heavy nonstick na średnim ogniu, aż piana ustąpi, następnie gotować cukier, stale mieszając, aż do złotego koloru. Wymieszać Amaretto (bądź ostrożny; syrop rozpryskuje) i gotować na wolnym ogniu, mieszając, 2 minuty.
Pracując w 2 partiach, polewaj połówki moreli w syropie na małym wolnym ogniu, obracając, aż do prawie miękkości, 5 do 10 minut na partię. Za pomocą łyżki szczelinowej przenieś morele, wydrążone boki do góry, na talerz.
Dodaj pokruszone amaretti do syropu i gotuj na małym ogniu, krusząc ciasteczka tylną drewnianą łyżką, aż stopią się na grubym przecierie.
Wymieszać z zarezerwowaną posiekaną morelą i delikatnie dusić, mieszając, aż syrop będzie ciemnobrązowy i lekko zagęszczony. Lekko schłodzić syrop.
Łyżka syropu na morele i posypać orzeszkami pinii (jeśli używasz).
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Morele z syropem Amaretto można przygotować 3 godziny wcześniej i przechowywać, luźno przykryte, w temperaturze pokojowej.