Molokhia (styl egipski)
Molokhia (w stylu egipskim) jest bezglutenowe, przyjazne dla fodmap i wegańskie przystawka. Na 51 centów za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis sprawia, że 4 porcje z 425 kalorii, 7G białka, oraz 8G tłuszczu każdy. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Udaj się do sklepu i odbierz ryż egipski krótkoziarnisty, sok z cytryny, wodę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 15 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 82%. Ten wynik jest super. Spróbuj Duszona Egipska Zieleń Z Chrupiącym Kurczakiem (Molokhia Egipska), Kolacja: Ful Medames (Fasola Śniadaniowa W Stylu Egipskim), oraz Kurczak Egipski dla podobnych receptur.
Instrukcje
Dodaj kurczaka, cebulę, kardamon, cynamon, sól z liścia laurowego i wodę do garnka, który jest wystarczająco duży, aby pomieścić kurczaka. Kurczak powinien być całkowicie zanurzony. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć pokrywę i odtłuścić wszelkie szumowiny, które gromadzą się na powierzchni. Zbieraj, aż nie będzie więcej piany. Podgrzać na wolnym ogniu i gotować kurczaka przez 20 minut. Aby Taqliya, połączyć czosnek, kolendrę i oliwę z oliwek i sól i zacieru razem do pasty. Przygotuj molokhię, usuwając liście z łodyg, a następnie dokładnie myjąc, aby usunąć ziarno, które gromadzi się na liściach. Użyj mezzaluny lub noża szefa kuchni do mielenia liści. Możesz również włożyć liście do robota kuchennego i pulsować.Kiedy kurczak jest gotowy, przenieść go do miski za pomocą szczypiec i przykryć kurczaka folią, aby zapobiec wyschnięciu.Dokładnie umyć ryż i ugotować zgodnie z kierunkiem na opakowaniu, ale zastąpić bulion kurczaka wodą. Gdy ryż 15 minut od zrobienia, Rozgrzej piekarnik do 230 C (450 stopni F) rozprowadzić około 1/3 Taqliya na skórze kurczaka, posypać solą, a następnie umieścić kurczaka na patelni.
Piec kurczaka przez 15 minut, lub aż skóra będzie złoty kolor.
Dodaj połowę pozostałej Taqliya do garnka. Smażyć mieszaninę, aż będzie pachnąca i rumiana.
Dodaj 1 1/2 szklanki rezerwowego wywaru z kurczaka wraz z mieloną molokhia. Delikatnie dusić, mieszając od czasu do czasu, aż molokhia jest gotowane (około 10-15 minut). Jeśli lubisz cieńszą molokhię, dodaj więcej bulionu z kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj pozostałą Taqliya do małej patelni wraz z 2 łyżkami ghee. Smażyć, aż czosnek zbrązowieje.
Dodać sok z cytryny do molochii i wymieszać. Aby służyć, umieść ryż na dużym talerzu. Kurczaka pokroić na kawałki i ułożyć na wierzchu ryżu.
Molokhię podawać w osobnej misce, aby zalać ryżem i kurczakiem.