Miód Glazurowany Cytrynowy Pieczony Kurczak
Miód glazurowany cytrynowy Pieczony kurczak jest bezglutenowe, bezmleczne, paleolityczne i pierwotne przepis z 3 porcjami. To danie główne ma 750 kalorii, 55g białka, oraz 49g tłuszczu na porcję. Na $2.9 za porcję, ten przepis okładki 25% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny i 30 minut. 289 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Ten przepis z prostych przepisów wymaga cytryny, kilka gałązek tymianku, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i miodu. Z łyżeczką wynik 0%, to danie jest bardzo złe (ale nadal można naprawić). Podobne przepisy to Pieczony kurczak z miodem i cytryną, Pieczony kurczak z miodem i cytryną, oraz Kurczak Cytrynowy Polewany Miodem.
Instrukcje
Marynować kurczaka: natrzeć kurczaka z około dwóch łyżeczek soli koszernej, wokół powierzchni kurczaka.
Umieść sok z cytryny i całego kurczaka w zamykanej plastikowej torbie (jak duża torba zamrażarki). Zamknąć worek i przenieść sok z cytryny wokół tak, że pokrywa kurczaka.
Umieścić zapakowanego kurczaka w misce, tak, że jeśli torba przecieka, nie będzie wyciekać po całej lodówce, i schłodzić przez 2 godziny lub przez noc. Od czasu do czasu obrócić kurczaka tak, aby wszystkie strony pozostały pokryte sokiem z cytryny.
Osusz kurczaka, natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, dodaj zioła i kliny cytrynowe: Rozgrzej piekarnik do 204° (205°C) za pomocą stojaka na piekarnik ustawionego w dolnej trzeciej części piekarnika.
Wyjmij kurczaka z lodówki i wyjmij go z torebki marynaty (wyrzuć marynatę).
Kurczaka osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzyj oliwę z oliwek na zewnątrz kurczaka.
Posypać całą solą i pieprzem, w tym jamy.
Umieścić gałązki tymianku i kliny cytryny do jamy.
Pieczony kurczak i baste z miodem:
Umieść kurczaka na stojaku na płytkiej patelni do pieczenia (zalecamy stojak, aby ułatwić cyrkulację ciepła wokół kurczaka). Piecz przez 20 minut w temperaturze 205°C (400°F), a następnie obniż temperaturę do 175°C (350°F). Piecz przez kolejne 45 minut.
Podczas pieczenia kurczaka, podgrzać miód w misce w kuchence mikrofalowej lub w małym rondlu, aby ułatwić szczotkowanie.
Po upieczeniu kurczaka w temperaturze 177° (175°C) przez 45 minut, użyj szczotki do ciasta, aby obficie umyć wierzch i boki kurczaka miodem.
Piecz przez kolejne 10 do 15 minut w temperaturze 177° (175°C), aż termometr do natychmiastowego odczytu wskaże160 (71°C) dla piersi i170 (77°C) dla uda, lub gdy ostry nóż włożony w pierś i udo uwalnia soki, które są jasne, a nie różowe.
Miód spali się, jeśli zrobi się zbyt gorąco, więc uważaj na kurczaka na tym etapie. Jeśli skóra staje się zbyt ciemna, a kurczak nadal nie jest gotowy, luźno przykryj kurczaka kawałkiem folii aluminiowej.
Jeszcze raz umyj kurczaka miodem, zanim wyjmiesz go z piekarnika.
Wyjąć kurczaka z piekarnika i przenieść do deski do krojenia. Namiot z folią do odpoczynku przez 15 minut.
Zrobić sos z kapieli: zeskrobać kapiele z patelni z metalu łopatką.
Do małego rondla wlać soki z patelni i kapiele. Jeśli są zaczernione kawałki ze spalonego miodu, usuń je. Łyżka z wyjątkiem łyżki tłuszczu.
Jeśli chcesz zagęścić soki na sos, Utwórz zawiesinę z łyżeczką skrobi kukurydzianej lub mąki i łyżką wody.
Dodać zawiesinę do kapiących, podgrzać i mieszać, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka podawać z sokami z patelni lub zagęszczonym sosem.