Miska ryżu z boczkiem i brokułami
Jeśli masz około 35 minut do spędzenia w kuchni, Bacon and Broccoli Rice Bowl może być niesamowitym przepisem bezglutenowym i bezmlecznym do wypróbowania. Ten przepis jest dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 624 kalorie , 22 g białka i 21 g tłuszczu . Za 1,74 dolara za porcję ten przepis pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką sos sojowy, olej sezamowy, sól koszerną i kilka innych składników, możesz to zrobić. Sprawdza się dobrze jako danie główne. 22 osoby były pod wrażeniem tego przepisu. Jest on sponsorowany przez Foodnetwork. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 85% . Ta ocena jest niesamowita. Podobne przepisy to Vegan Black Rice, Baked Tofu and Avocado Bowl , Korean Beef Rice Bowl i Mexican Chicken & Rice Bowl .
Instrukcje
Wsyp ryż do średniego rondla z 2 i 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia na średnio-wysokim ogniu, następnie przykryj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż większość wody zostanie wchłonięta, około 6 minut. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 12 minut.
Zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem do momentu podania. W międzyczasie smaż boczek na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu, aż będzie chrupiący, około 10 minut.
Przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wylej z patelni cały tłuszcz wytopiony z boczku, pozostawiając około 1 łyżki stołowej, i zwiększ ogień do średnio-wysokiego.
Dodaj brokuły i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż się przypalą.
Dodaj 3/4 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu, aż brokuły będą chrupiące i miękkie, a w wodzie pozostanie tylko kilka łyżek, około 3 minut. Dodaj sos sojowy i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego. Rozłóż ryż i brokuły do misek i polej sosem z patelni.
Rozgrzej pozostałą 1 łyżeczkę oleju sezamowego na patelni na średnio-wysokim ogniu. Wbij jajka na patelnię, dopraw solą i smaż według uznania.
Do każdej miski włóż jajko, posyp boczkiem, kolendrą, szczypiorkiem i marynowanymi papryczkami jalapeno.
Zdjęcie autorstwa Andrew Purcella