Libańska soczewica, ryż i karmelizowana cebula (Mujadara)

Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów middl eastern, więc spróbuj libańskiej soczewicy, ryżu i karmelizowanej cebuli (Mujadara). Na $2.4 za porcję, ten przepis okładki 24% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 31g białka, 22g tłuszczu, oraz w sumie 517 kalorii. Ten przepis służy 6. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegetariańskie dieta. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 388 powiedziałoby, że trafił na miejsce. Sprawdza się jako niedroga przystawka. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Mieszanka ryżu basmati, pieprz cayenne, zielona soczewica i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 25 minut. Z łyżeczką wynik 94%, to danie jest doskonałe. Spróbuj Libańska soczewica, ryż i karmelizowana cebula (Mujadara), M ' Juddarah-soczewica i ryż z karmelizowaną cebulą, oraz Megadarra (brązowa soczewica i ryż z karmelizowaną cebulą) dla podobnych receptur.
Instrukcje
Zobacz jak zrobić ten przepis.
Wrzuć soczewicę do średniego rondla. Napełnij wystarczającą ilością zimnej wody, aby pokryć soczewicę o około cal. Doprowadzić go do wrzenia na średnim ogniu, następnie wyłączyć na wolnym ogniu i gotować, aż soczewica są miękkie, ale nie papki, o 20 protokół.
Tymczasem, jak gotować soczewicy, chwycić dużą patelnię. Pop to na średnim ogniu i dodać olej. Pozostawić olej do ogrzania na minutę, a następnie upuść nasiona kminku i popękane ziarna pieprzu i gotować, potrząsając patelnią raz na jakiś czas, aż nasiona kminku przyciemnić dotyk, o 1 minutę.
Dodać cebulę, posypać odrobiną soli i gotować, aż staną się ciemny karmelowy brąz, często mieszając. To zajmie około 15 minut. Zalać cebulę odrobiną wody, jeśli przykleją się do dna patelni. Będziesz wiedział, że są one wykonane zarówno przez ich głęboki kasztanowy kolor i przez lekką chrupkość rozwijających się na niektórych cebuli.
Za pomocą łyżki szczelinowej lub szpatułki usuń około połowy cebuli na papierowy talerz wyłożony ręcznikiem; są one do dekoracji później.
Posypać mielonym kminkiem, cayenne, a następnie dodać laskę cynamonu; saute o 1 minutę.
Dodaj ryż i gotuj, często mieszając (ale delikatnie, aby nie złamać ryżu!), aż niektóre ziarna ryżu zaczną brązowieć. Szybko dodać ugotowaną soczewicę, 3 szklanki wody i 1 1/2 łyżeczki soli; doprowadzić do wrzenia. Włączyć ogień do niskiego tak, że patelnia jest na wolnym ogniu, przykryć i gotować 30 protokół. Woda powinna być całkowicie odparowana, a ryż powinien być miękki. (Jeśli na dnie jest jeszcze za dużo wody, włóż pokrywkę z powrotem i gotuj przez kolejne 5 minut.)
Wyłączyć ogień, utrzymać pokrywkę i pozostawić ryż do pary niezakłócony przez około 5 minut.
Tymczasem toast orzeszki piniowe, jeśli używasz, na małej patelni na średnim ogniu, często potrząsając, o 5 protokół.
Posmakuj ryżu do przyprawiania.
Podawać z zastrzeżoną karmelizowaną cebulą, prażonymi orzeszkami piniowymi, jeśli używasz, i małym wyciśnięciem soku z cytryny. Lubię też podawać to z odrobiną jogurtu greckiego.