Lablabi (Tunezyjska zupa z ciecierzycy) z " serca talerza
Lablabi (Tunezyjska zupa z ciecierzycy) z " sercem talerza może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten bezglutenowy i wegański przepis służy 5 i kosztuje 77 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 415 kalorii, 19g białka, oraz 11g tłuszczu. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jesień będzie jeszcze bardziej wyjątkowy z tym przepisem. Udaj się do sklepu i odbierz pieprz, ciecierzycę, wodę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 88%. Ten wynik jest niesamowity. Spróbuj Dziś Kolacja: Tunezyjska Zupa Z Ciecierzycy, Atak serca na talerzu + zjedz żółtka, oraz Tunezyjska Sałatka z ciecierzycy i ziemniaków dla podobnych receptur.
Instrukcje
Odcedzić i opłukać namoczoną ciecierzycę, a następnie przenieść je do garnka do zupy, dużego rondla lub holenderskiego piekarnika, wraz z wodą i ząbkami czosnku. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć ogień na wolnym ogniu, częściowo przykryć, i gotować, aż ciecierzyca są całkowicie miękkie, godzinę lub dłużej. (Chcesz błądzić po miękkiej stronie.)
W międzyczasie umieść średnią patelnię na średnim ogniu przez około minutę, następnie dodaj oliwę i zawiruj, aby pokryć patelnię.
Dodaj cebulę i kminek i gotuj, mieszając, przez 5 do 8 minut, aż cebula stanie się miękka.
Dodaj mielony czosnek i 1 łyżeczkę soli, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Przykryć i gotować na najniższym możliwym ogniu przez 10 minut dłużej, a następnie zdjąć z ognia.
Gdy ciecierzyca są bardzo delikatne, dodać mieszankę cebulowo-czosnkową, skrobanie w jak najwięcej, co przyklejone do patelni. Zbierz pozostałe części (to jest smak!) dodając sok z cytryny na patelni i mieszając go wokół, skrobanie boki i dół (deglazing), a następnie wlewając to wszystko na ciecierzycy, jak również. Smak dostosować sól (będzie prawdopodobnie chcesz dodać do innego 1/2 łyżeczki) i zmielić w dużej ilości czarnego pieprzu do smaku. W tym momencie, jeśli zdecydujesz, możesz puree niektóre ciecierzycy za pomocą blendera zanurzeniowego.
Przykryć i niech zupa gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut lub tak przed podaniem.
Opcjonalne ulepszenia:kilka nitek szafranu dodanych do wody do gotowania w kroku 1 łyżka Harissy dotknie rozdartej świeżej pietruszki z płaskim liściem, kolendry lub mięty zmiażdżona czerwona pepperA w koszulce lub sadzone jajko dodane do każdej porcji mżawka wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oliwy z oliwek z dodatkiem cytrusów) gotowana pokrojona w kostkę marchewka wymieszana w łyżce gęstego jogurtu na wierzchu posypka kaparów na wierzchu łyżka lub dwie ugotowanego brązowego ryżu basmati lub kuskusu mieszana w posiekanych, pestkowych oliwkach na wierzchu-lub miska różnych oliwek z boku chrupkie, zimne rzodkiewki z boku-całe lub pokrojone posiekane lub pocięte migdały Marcona pokrojone dojrzałe pomidory z boku