Kurczak z pieczonym sosem cytrynowo-rozmarynowym

Kurczak z pieczoną cytryną i sosem rozmarynowym może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Na 4,18 zł za porcję, ten przepis okładki 36% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 557 kalorii, 44g białka, oraz 23G tłuszczu. Ten przepis służy 4. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 55 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Mieszanka liści rozmarynu, połówki piersi kurczaka, oliwa z oliwek i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Aby zużyć oliwę z oliwek można śledzić to danie główne z Smażony Banan, Granolan i jogurt Parfait jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 75%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Kurczak pieczony rozmarynem z sosem cytrynowo-sojowym, Cytryna Rozmaryn Pieczony Kurczak, oraz Cytryna Rozmaryn Pieczony Kurczak dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wyciąć mały plasterek z obu końców każdej cytryny, a następnie przeciąć na pół w poprzek. Ułóż cytryny, miąższ do góry, w ognioodpornym, niereaktywnym naczyniu do pieczenia i dopraw solą. Broil 6 cali lub więcej od ciepła, aż rumiane i miękkie, o 10 protokół. Lekko schłodzić. Połówki cytryny przecisnąć na sitku zawieszonym nad miseczką. Wypchnij i wymieszaj miąższ przez sito gumową szpatułką lub drewnianą łyżką, aby uzyskać jak najwięcej soku. Odrzuć Skórki cytrynowe.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 425 stopni F.
Kurczaka doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni żaroodpornej na średnim ogniu do gorąca.
Dodać kurczaka, obniżyć ogień do średniego, i gotować, obracając raz, aż brązowy z obu stron, o 5 protokół.
Usuń kurczaka na talerzu lub blasze do pieczenia.
Powrót patelni na średnim ogniu, dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, i gotować, mieszając i podrzucając, aż zbrązowieje, o 10 protokół.
Odcedzić nadmiar oleju. Ułożyć piersi kurczaka na wierzchu ziemniaków i umieścić w piekarniku, aż ziemniaki i kurczak są gotowane przez, około 10 do 15 minut.
Kurczaka wyjąć na półmisek i wyłożyć patelnię z ziemniakami na średnim ogniu. Wrzucić dobrze tak soki patelni są wchłaniane do ziemniaków. Zeskrobać ziemniaki z patelni na talerz wokół kurczaka.
Odstawić patelnię na średni ogień, dodać czosnek i rozmaryn i gotować do pachnącego, około 1 minuty.
Dodaj 1 szklankę bulionu z kurczaka i zarezerwowany sok z cytryny. Wymieszać i zeskrobać wszystkie rumiane kawałki, które przylegają do dna i boków patelni, a następnie dodać pozostały 1 bulion szklanki. Na wolnym ogniu wymieszać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos smakuje zbyt cytrynowo, wymieszać z opcjonalnym masłem.
Polać sosem kurczaka i ziemniaki i podawać natychmiast, udekorowane gałązkami rozmarynu