Kurczak w parmezanie
Kurczak z parmezanem to danie główne dla 4 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 53 g białka , 11 g tłuszczu i łącznie 475 kalorii . Za 3,07 USD za porcję ten przepis pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 55 stwierdziło, że był strzałem w dziesiątkę. Mieszanka odtłuszczonego mleka, chleba, parmezanu i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 57 minut . Jest dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 92% wyniku , co jest wynikiem znakomitym. Podobne przepisy to Najlepszy kurczak z parmezanem , Kurczak z parmezanem i makaronem i Łatwy pieczony kurczak z parmezanem .
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Umieść chleb w misie robota kuchennego i miksuj, aż utworzą się drobne okruchy, około 25 do 30 sekund.
Połóż okruszki na blasze do pieczenia i piecz przez 12 minut, aż będą złociste. (Otrzymasz około 1 1/3 szklanki prażonych bułek tartych.)
W średniej misce wymieszaj okruchy z oregano, czosnkiem w proszku, papryką, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. W drugiej misce ubij białka z mlekiem. W trzeciej misce wymieszaj mąkę, pozostałą 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Zanurzaj każdy kawałek kurczaka, po jednym kawałku, w mące, strzepując jej nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej, strzepując nadmiar.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 400 stopni.
Umieść panierowane piersi w szklanym naczyniu do pieczenia i spryskaj każdą stronę sprayem kuchennym, łącznie około 5 sekund na stronę.
Piecz piersi, aż będą ugotowane, a okruchy zarumienione, około 15 minut. Posyp sosem marinara, mozzarellą i parmezanem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser zacznie bulgotać.
Doskonałe źródło: białka, witaminy A, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy C, wapnia, żelaza, fosforu, selenu
Dobre źródło: tiaminy, witaminy B12, kwasu pantotenowego, jodu, magnezu, manganu, potasu, cynku