Kurczak w occie babci
Jeśli masz około 9 godzin i 20 minut do spędzenia w kuchni, kurczak w occie babci może być znakomitym przepisem bez nabiału do wypróbowania. Ten przepis daje 10 porcji z 569 kaloriami , 38 g białka i 39 g tłuszczu każda. Za 91 centów za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Sprawdza się dobrze jako danie główne. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Udaj się do sklepu i kup udka z kurczaka, olej, papryczki jalapeno i kilka innych rzeczy, aby przygotować go dzisiaj. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 48% . Ta ocena jest solidna. Jeśli podoba Ci się ten przepis, sprawdź też inne podobne: Mini placki dyniowe „Nie twojej babci” , Bułeczki Po Boys z boczkiem wieprzowym, octem habanero i majonezem miodowo-musztardowym oraz Sałatka z octu ogórkowego .
Instrukcje
Ułóż udka z kurczaka w płytkim naczyniu do pieczenia.
Zalej octem, przykryj i odstaw na noc.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (400 stopni Fahrenheita).
Wyjmij kurczaka z marynaty, odkładając 1/4 szklanki octu. Obtocz kurczaka w mące i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej olej w dużej, ciężkiej patelni na średnio-wysokim ogniu.
Smaż kurczaka na gorącym oleju, aż jego zewnętrzna część stanie się lekko chrupiąca.
Zdejmij z ognia i przełóż kurczaka do naczynia do pieczenia o wymiarach 9x13 cali wyłożonego folią aluminiową.
Dodaj 1/4 szklanki octu do patelni i wlej cały słoik jalapenos na kurczaka. Przykryj patelnię folią.
Piecz przez 45 minut do 1 godziny, lub do momentu, aż kurczak straci różowy kolor, a wypływający sok stanie się przejrzysty.