Kurczak w Mole, W Stylu Puebla może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis służy 8 i kosztuje $3.33 za porcję. Jedna porcja zawiera 848 kalorii, 44g białka, oraz 37 g tłuszczu. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz ząbki czosnku, nasiona kolendry, meksykańska laska cynamonu i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne dieta. Przynosi ci to Epikurious. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 79%. Spróbuj Kurczak w Krecie, w stylu Puebla, Łatwy Puebla-Style Kurczak Mole, oraz Zielony Kret w stylu Zacatecas z kurczakiem (Pollo en Mole Verde Zacatecano) dla podobnych receptur.
Instrukcje
1
W dużym garnku, parboil kurczaka w wodzie doprawione solą i pieprzem do smaku.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I Pieprz
Cały Kurczak
Stado
Woda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Garnek
2
Odcedzić, zastrzegając gotowania bulionu, i przechowywać w lodówce, aż gotowy do montażu naczynia.
Podgrzać 1/2 szklanki oleju na ciężkiej patelni, aż migocze. Smażyć chiles aż chrupiące, o 10 do 15 sekund, obracając raz; upewnij się, że nie spalić.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryka Chili
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
5
Osuszyć na ręcznikach papierowych.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ręczniki Papierowe
6
Włóż chiles do niereaktywnej miski, przykryj gorącą wodą i odstaw na 30 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryka Chili
Woda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Do Szczotkowania I Smażenia
7
Odcedzić chiles, rezerwując moczenie wody. Przecier chiles w blenderze z wystarczającą ilością wody do moczenia, aby gładka pasta. Może być konieczne zeskrobanie boków i kilkukrotne wymieszanie w celu uzyskania gładkiej pasty. W ciężkim piecu holenderskim podgrzej dodatkową 1/2 szklanki oleju na średnim ogniu i dodaj puree z chile (uważaj — rozpryskuje się). Gotować przez około 15 minut, często mieszając.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryka Chili
Woda
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piec Holenderski
42 Czerwony Sznurek Lukrecji
8
Zdjąć z ognia i odstawić.
9
Pomidory Puree w blenderze. W młynku do kawy lub przypraw zmiel goździki, ziarna pieprzu, cynamon i prażone nasiona.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz
Tomatillos
Cynamon
Goździki
Kawa
Nasiona
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji
10
Dodać mieszaninę nasion i czosnek do puree Tomatillo i miksować na gładką. Odstawić.
Składniki, których będziesz potrzebować
Tomatillos
Czosnek
11
Podgrzać 6 łyżek oleju na ciężkiej patelni. Smażyć każdy z następujących składników, a następnie wyjąć łyżką szczelinową: rodzynki, aż nadmuchną; migdały na złoty brąz; pestki dyni, aż pop. Jeśli to konieczne, dodać tyle oleju, aby 4 łyżki i smażyć kawałki tortilla i kromki chleba, aż złoty kolor, o 15 sekund na stronę; usunąć z patelni z rowkiem łyżką.
Składniki, których będziesz potrzebować
Nasiona Dyni
4 Tortille Z Mąki (6 Cali), Temperatura Pokojowa
Migdały
Rodzynki
Chleb
Olej Do Smażenia
Mieszanka Przypraw Do Steków, Preferowana Marka Montreal Steak Seasoning Firmy McCormick
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
łyżka Szczelinowa
Patelnia
12
Dodaj rodzynki, migdały, nasiona dyni, tortille i chleb do puree tomatillo i zmiksuj, używając 1 do 2 szklanek zastrzeżonego bulionu z kurczaka, w razie potrzeby, aby uzyskać gładki SOS. Może to być konieczne w partiach. W ciężkim holenderskim piekarniku podgrzać 3 łyżki oleju na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Rosół Z Kurczaka
Tomatillos
4 Tortille Z Mąki (6 Cali), Temperatura Pokojowa
Dynia
Migdały
Rodzynki
Chleb
SOS
Nasiona
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piec Holenderski
13
Dodaj puree z chile, puree z tomatillo i meksykańską czekoladę (bądź ostrożny — rozpryskuje się). Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, często mieszając.
Składniki, których będziesz potrzebować
Czekolada
Tomatillos
Papryka Chili
14
Dodaj pozostałe 5 szklanek bulionu z kurczaka, gotuj na małym ogniu przez dodatkowe 45 minut, mieszając wystarczająco często, aby zapobiec przypaleniu mieszanki na dnie. W ciągu ostatnich 15 minut czasu gotowania, dodać parboiled kurczaka i ciepła przez.
Składniki, których będziesz potrzebować
Rosół Z Kurczaka
Cały Kurczak
15
Udekoruj prażonym sezamem i podawaj z białym ryżem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziarna Sezamu
Ryż Biały
1
* Aby zasiać suszone chiles, użyj ostrego noża do parowania, aby rozciąć bok i ostrożnie zeskrobać nasiona. To dobry pomysł, aby nosić rękawiczki podczas obsługi chiles. Według Ravago możesz zmieniać liczbę każdego chile, którego używasz, o ile całkowita liczba wynosi 22, ale używaj tylko pasilla, mulato lub ancho chiles. Nie zastępuj innego typu.* Tworzenie Kreta jest procesem czasochłonnym, ale szef kuchni Ravago ostrzega przed pójściem na skróty; w przeciwnym razie kret będzie miał off smak. Na przykład przepis wymaga indywidualnego opiekania każdego rodzaju nasion. Ma to na celu zintensyfikowanie i zablokowanie smaku każdego z nich, ponieważ proces ogrzewania przynosi oleje na powierzchnię. Jeśli podgrzejesz wszystkie rodzaje nasion razem, smaki staną się mieszane, co spowoduje mol o Smaku błotnistym.* Aby w pełni wykorzystać swoje wysiłki, przygotuj podwójną partię Kreta, serwując porcję, a resztę utrzymując w stanie zamrożenia. Według Ravago kret będzie zamrożony nawet przez miesiąc. Wystarczy rozmrozić i podgrzać. Jeśli konsystencja jest ziarnista po podgrzaniu, po prostu odśwież SOS.·Dla łatwiejszego podawania można użyć kawałków kurczaka bez kości, bez skóry. Przepis wymaga parboiling, ale można przygotować kurczaka na wiele sposobów, Ravago mówi, albo pieczone, pieczone, lub grillowane. Można nawet użyć zakupionego kurczaka rożna. Ravago mówi, że kurczaka można zastąpić kaczką, przepiórką, indykiem lub jakimkolwiek rodzajem drobiu.