Kurczak Tikka Masala
Chicken Tikka Masala może być właśnie tym daniem głównym, którego szukasz. Ten przepis daje 6 porcji po 455 kalorii , 24 g białka i 34 g tłuszczu każda. Za 2,19 USD za porcję ten przepis pokrywa 17% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką olej roślinny, czosnek, mieloną kolendrę i kilka innych składników, możesz to zrobić. To przepis przyjazny dla budżetu dla fanów kuchni indyjskiej. Ten przepis z Foodnetwork ma 3 fanów. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 2 godzin i 15 minut . To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i דל פחמימות,zną . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 51% . Ta ocena jest całkiem dobra. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się również spodobać przepisy takie jak Chicken Tikka Masalan Indian , Creamy Chicken Tikka Masala i Easy Chicken Tikka Masala .
Instrukcje
Posyp kawałki kurczaka solą i pieprzem.
W misce wymieszaj jogurt z papryką, kolendrą, kminem, pieprzem cayenne, skórką cytrynową, cynamonem, czosnkiem i imbirem.
Dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do plastikowego woreczka z możliwością ponownego zamknięcia.
Dodaj kawałki kurczaka i wstrząśnij, aby równomiernie pokryć wszystkie kawałki.
Umieścić w lodówce i marynować przez 1 godzinę.
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Wytrzyj ruszt ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, aby uzyskać nieprzywierającą powierzchnię.
Wyjmij kurczaka z marynaty i wytrzyj nadmiar. Grilluj kawałki kurczaka, aż będą dobrze zaznaczone, 3 do 4 minut z każdej strony.
Przenieś na talerz i odstaw.
Do sosu: Ustaw garnek typu Dutch oven na średnim ogniu. (Alternatywnie możesz gotować w szybkowarze. Po prostu skróć czas gotowania o połowę i gotuj na średnim ogniu ze średnim ciśnieniem.) Posmaruj olejem i dodaj masło.
Dodaj czosnek i cebulę. Smaż, aż będą przezroczyste i pachnące, 3 do 4 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i garam masala. Smaż przez 2 do 3 minut, aby przyprawy się przypiekły i ugotowały koncentrat pomidorowy.
Dodaj rozgniecione pomidory, ocet i grillowane kawałki kurczaka. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki, 25 do 30 minut. Wykończ sos śmietaną kremówką. Dopraw solą i pieprzem.
Dobór wina do posiłku: wytrawne Riesling lub wino musujące