Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala
Need a danie główne bezglutenowe? Kurczak tikka Masala może być znakomity przepis, aby spróbować. Na 2,87 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 43g białka, 35 g tłuszczu, oraz w sumie 697 kalorii. 445 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz masło, pieprz, przecier pomidorowy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby wykorzystać ryż basmati można śledzić to danie główne z Budyń ryżowy Basmati z prażonym kokosem jako deser. Wiele osób naprawdę lubi to indyjskie danie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Przynosi ci to Epikurious. Z łyżeczką wynik 91%, to danie jest znakomite. Podobne przepisy to Kurczak tikka masala, jak zrobić kurczaka tikka masala, paneer Tikka masala (sanjeev kapoor), jak zrobić paneer Tikka masala, oraz Kurczak Tikka Masala.

Instrukcje

1
Użyj widelca, aby nakłuć piersi kurczaka po obu stronach. Ułóż piersi kurczaka na dużym arkuszu folii, rozstaw je od siebie, a następnie przykryj drugim dużym arkuszem folii. Za pomocą gładkiej stronie młotka do mięsa lub wałka do ciasta, pokonać kurczaka, aż piersi są nawet 1/2-do 3/4-cala grubości.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pierś Z KurczakaPierś Z Kurczaka
MięsoMięso
Pomidory, Umyte, Bez Skórki Przypominającej PapierPomidory, Umyte, Bez Skórki Przypominającej Papier
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Folia FoliowaFolia Foliowa
Meat TenderizerMeat Tenderizer
Wałek Do CiastaWałek Do Ciasta
2
W małej misce, ubij razem jogurt, 1 łyżka oleju arachidowego, sok z limonki, i czosnek.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sok Z LimonkiSok Z Limonki
Olej ArachidowyOlej Arachidowy
CzosnekCzosnek
JogurtJogurt
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego
3
Dodać ubitego kurczaka i natrzeć marynatą na mięsie. Odstawić kurczaka na bok, podczas gdy sos.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sucha Przyprawa RubSucha Przyprawa Rub
MięsoMięso
SOSSOS
1
W małej misce, ubić razem kolendrę, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, papryka, cayenne, i startego imbiru. W ciężkim, szerokim garnku 4-quart lub patelni sauté na umiarkowanie wysokim ogniu, roztopić masło.
Składniki, których będziesz potrzebować
KolendraKolendra
KardamonKardamon
Mielony Pieprz CayenneMielony Pieprz Cayenne
PaprykaPapryka
MasłoMasło
ImbirImbir
Gałka MuszkatołowaGałka Muszkatołowa
KminekKminek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
TrzepaczkaTrzepaczka
2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego
PatelniaPatelnia
GarnekGarnek
2
Dodaj cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jasnobrązowy i karmelizowane, o 5 protokół. (Zauważ, że ponieważ są one smażone tak szybko na umiarkowanie wysokim ogniu, cebula nie będzie karmelizować równomiernie.) Zmniejszyć ciepło do umiarkowanego, a następnie wymieszać mieszankę przypraw i imbiru.
Składniki, których będziesz potrzebować
ImbirImbir
CebulaCebula
3
Dodać przecier pomidorowy, wodę, śmietanę i sól i doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień, aby delikatnie gotować sos, odkryte, aż lekko zgęstnieje, o 10 protokół. DO AHEAD: sos można przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić, w hermetycznym pojemniku, do 3 dni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Krem CiężkiKrem Ciężki
PomidorPomidor
SOSSOS
WodaWoda
SólSól
1
Rozgrzać ciężki 11-do 12-calowy patelni lub patelni na umiarkowanie wysokim ogniu, aż bardzo gorąco i dodać 1/2 łyżka oleju z orzeszków ziemnych. Praca w dwóch partiach, gotować piersi kurczaka, obracając je kilka razy i obniżenie ciepła, jeśli kurczak chars zbyt szybko, aż po prostu gotowane przez i rumiane dobrze po obu stronach, 6 do 8 minut w sumie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pierś Z KurczakaPierś Z Kurczaka
Olej ArachidowyOlej Arachidowy
Cały KurczakCały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
2
Przenieść kurczaka jako gotowane do deski do krojenia. Wytrzyj patelnię lub patelnię czystą ręcznikiem papierowym i ugotuj pozostałego kurczaka, dodając pozostały 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych między partiami.
Składniki, których będziesz potrzebować
Olej ArachidowyOlej Arachidowy
Cały KurczakCały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Deska Do KrojeniaDeska Do Krojenia
Ręczniki PapieroweRęczniki Papierowe
PatelniaPatelnia
3
Gdy cały kurczak jest ugotowany, pokrój go na kawałki 1 1/2 cala.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały KurczakCały Kurczak
4
Dodać kurczaka do gotującego się sosu i nadal delikatnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały KurczakCały Kurczak
SOSSOS
5
Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać z czarnym pieprzem i posiekaną kolendrą i doprawić solą. Czy z wyprzedzeniem: Kurczak tikka masala można przygotować z wyprzedzeniem, schłodzić, odsłonić i schłodzić, przykryć, do 3 dni.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz CzarnyPieprz Czarny
KolendraKolendra
Cały KurczakCały Kurczak
SólSól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
PatelniaPatelnia
1
Przełożyć kurczaka do naczynia i udekorować dodatkowymi gałązkami kolendry.
Składniki, których będziesz potrzebować
KolendraKolendra
Cały KurczakCały Kurczak
2
Podawać z naan i / lub w razie potrzeby z ryżem Basmati.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ryż BasmatiRyż Basmati
NaanNaan
1
* Jeśli wolisz zrobić sos ze świeżymi pomidorami, posiekaj 1 funt świeżych pomidorów i przecier je, w tym skórki i nasiona, w blenderze z 1 łyżką pasty pomidorowej i 3/4 łyżeczki cukru. Podczas korzystania ze świeżych pomidorów pomiń 3/4 szklanki wody z przepisu. * Jeśli masz naprawdę mało czasu, zastąp mięso z kurczaka z rożna.
Składniki, których będziesz potrzebować
Kurczak RotisserieKurczak Rotisserie
Pasta PomidorowaPasta Pomidorowa
PomidorPomidor
SOSSOS
NasionaNasiona
CukierCukier
WodaWoda
MięsoMięso
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji42 Czerwony Sznurek Lukrecji

Składniki

4krewetki i żyłkiNaan (Indyjski chleb płaski) i / lub gotowany ryż BasmatiNaan (Indyjski chleb płaski) i / lub gotowany ryż Basmati1Batoniki toffi Heathkiełbasa wieprzowa bez osłonkikiełbasa wieprzowa bez osłonki1Batoniki toffi Heathcayennecayenne1181 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweposiekana świeża kolendra plus dodatkowe gałązki do dekoracjiposiekana świeża kolendra plus dodatkowe gałązki do dekoracji12 łyżeczki czosnku w proszkustarty obrany świeży imbir (od 1 cala sztuki)starty obrany świeży imbir (od 1 cala sztuki)1goździki Dużeczosnek mielonyczosnek mielony1Batoniki toffi Heathkardamon mielonykardamon mielony12 łyżeczki czosnku w proszkukolendra mielonakolendra mielona2Batoniki toffi Heathkminek mielonykminek mielony1Batoniki toffi Heathgałka muszkatołowa mielonagałka muszkatołowa mielona1181 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweśmietana lub pół na półśmietana lub pół na pół1Batoniki toffi HeathRude ziemniaki, około 6 uncji każdyRude ziemniaki, około 6 uncji każdy2Batoniki toffi Heathświeży sok z limonki lub cytrynyświeży sok z limonki lub cytryny2Batoniki toffi Heathuncje płynu świeżej wodyuncje płynu świeżej wody23 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę o wymiarach 1/2 cala1 mała czerwona lub zielona papryczka jalapeno1 mała czerwona lub zielona papryczka jalapeno591 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwezwykły, pełnotłusty jogurt po greckuzwykły, pełnotłusty jogurt po grecku6801 cukinia żółta, pokrojona w kostkę o wymiarach 2,5 cm.piersi z kurczaka bez kości, bez skóry (łącznie od 3 do 4 połówek piersi)piersi z kurczaka bez kości, bez skóry (łącznie od 3 do 4 połówek piersi)3551 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweprzecier pomidorowy w puszkach (Zobacz notatki kucharza dla alternatywy ze świeżymi pomidorami)przecier pomidorowy w puszkach (Zobacz notatki kucharza dla alternatywy ze świeżymi pomidorami)43 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę o wymiarach 1/2 cala(1/2 patyczka) masło niesolone(1/2 patyczka) masło niesolone1771 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweświeżo starty parmezan, plus skórka (opcjonalnie)świeżo starty parmezan, plus skórka (opcjonalnie)1łyżka czerwony ocet winnycebula biała, drobno posiekanacebula biała, drobno posiekana

Polecane wino: Gruener Veltliner, Riesling, Sparkling Rose

Indian w menu? Spróbuj sparować z Gruener Veltliner, Riesling i Sparkling rosé. Najlepsze wino do indyjskich potraw będzie w zależności od dania, oczywiście, ale te typy mogą być podawane schłodzone i mają trochę słodyczy, aby uzupełnić pikanterię i złożone smaki szerokiej gamy tradycyjnych potraw. Pratsch Organic Gruner Veltliner (1 litr) z 4.6 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 14 dolarów za butelkę.
Pratsch Organic Gruner Veltliner (1 Litr)
Pratsch Organic Gruner Veltliner (1 Litr)
100% Certyfikowany Ekologiczny Gruner Veltliner. To wino jest ziołowe, świeże i pikantne z nutami białego pieprzu, jabłka i cytrusów na podniebieniu.
TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje4
Ocena Zdrowia25
Magazyn