Kurczak po pekińsku
Przepis na kurczaka w stylu Pekińskim można zrobić w około 1 godzinę i 30 minut. Ten przepis służy 6 i kosztuje $1.2 za porcję. To danie główne ma 311 kalorii, 24g białka, oraz 18g tłuszczu na porcję. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 61 powiedziałoby, że trafił w sedno. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i bezmleczne dieta. Ten przepis z BBC Good Food wymaga ząbki czosnku, kciuk wielkości kawałek korzenia imbir, sherry i miodu. Z łyżeczką wynik 45%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Zawijasy Z Kurczaka Po Pekińsku, Makaron po pekińsku, oraz Chiński Pekin (Styl Pekiński) Żeberka.
Instrukcje
Skórkę z pomarańczy w grube paski wymieszać z sosem sojowym, sherry i proszkiem pięcioprzyciskowym w dużej torbie na żywność. Rozgnieść ząbki czosnku i imbiru z tyłu noża, aby je posiniaczać, a następnie dodać do worka i dać wszystko dobrze wymieszać.
Włożyć kurczaka do worka, natrzeć marynatę na całym miąższu, a następnie pozostawić do marynowania w lodówce na co najmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
Piekarnik do 190C / wentylator 170C / Gaz
Kurczaka wyjąć z marynaty (zachować na później). Połowę pomarańczy i włożyć obie połówki do jamy wraz z imbirem i czosnkiem z marynaty. Z kurczakiem siedzącym na stojaku w zlewie, zalej go czajnikiem z wrzącą wodą. Pat całkowicie suche papierem kuchennym. Umieść kurczaka na drucianym stojaku nad tacą do pieczenia i piecz przez 50 minut na kg lub do momentu, gdy sok będzie czysty, gdy udo zostanie Przekłute szaszłykiem.
Marynatę przecedzić na patelnię wraz z miodem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Tuż przed podaniem podgrzej piekarnik tak wysoko, jak będzie.
Posmaruj trochę marynaty na całym kurczaku. Powrót do piekarnika i gotować, aż kurczak jest chrupiące i rumiane. To zajmie tylko kilka minut. Pozostawić do odpoczynku, odkryte, na 5 min.
Podawać z pozostałą rozgrzaną marynatą, zwykłym ryżem i bok choi lub szpinakiem stirfried z odrobiną czosnku i sosem ostrygowym.