Kurczak Pieczony Szkliwiony Żurawiną
Żurawinowo-glazurowany Pieczony kurczak to bezglutenowe i bezmleczne danie główne. Ten przepis służy 4. Jedna porcja zawiera 559 kalorii, 27g białka, oraz 36 g tłuszczu. Na $1.2 za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 30 minut. Udaj się do sklepu i odbierz koszerną sól i pieprz, musztardę, udka z kurczaka i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć jasnobrązowy cukier, możesz podążać za tym daniem głównym z Tarta morelowa z brązowym cukrem i cynamonem jako deser. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 37%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Pieczeń Wieprzowa Glazurowana Żurawinowa, Pieczony indyk glazurowany z farszem żurawinowym, oraz Pikantna Pieczeń Wieprzowa Z Żurawiną dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wyreguluj stojak piekarnika do górnej pozycji środkowej i rozgrzej piekarnik do 218°.
Umieść kurczaka, skórą do góry, na obramowanej blasze do pieczenia. Osuszyć, następnie natrzeć 1 łyżką oleju i doprawić solą i pieprzem.
Piec kurczaka do 3/4 gotowane przez (około 130 ° F)i skóra jest złoty, 15 do 20 minut (łyżka wytopiony tłuszcz, jeśli piekarnik zaczyna palić).
Podczas pieczenia kurczaka, zrobić glazurę.
Podgrzać pozostałe 2 łyżki oleju w średnim rondlu na średnim ogniu.
Dodać szalotki i 1/4 łyżeczki soli. Gotować, aż szalotki zmiękną, o 3 protokół.
Dodać żurawinę i 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do duszenia (dostosować ogień, jeśli to konieczne), i gotować na wolnym ogniu, aż jagody zmiękną i rozpadną, delikatnie zacierania kilka razy z masher ziemniaków.
Rezerwa 1/2 szklanki mieszanki żurawiny. Pozostałe żurawiny odcedzić, mocno dociskając do sitka (należy mieć około 1/2 szklanki). Wróć do garnka i wymieszaj miód, brązowy cukier i suchą musztardę. Doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu na średnim wysokim ogniu i zmniejszyć, aż gęste i syropy, o 3/4 szklanki. Wymieszać z tymiankiem i doprawić do smaku. Rezerwa około 1/4 szklanki do polewania kurczaka.
Gdy kurczak jest gotowy, wyjąć z piekarnika i rozprowadzić 1 łyżkę glazury na każdej udku kurczaka. Zwiększyć ciepło do 246° i gotować, aż kurczak jest gotowane przez (170°F) i glazury ciemnieje i karmelizowane, 5 do 10 więcej minut.
Żurawinę wymieszać z pozostałą glazurą (nie używaną do glazurowania kurczaka) i podawać z kurczakiem.