Kurczak Marynowany Jalapeno-Limonką
Potrzebujesz bezglutenowego i bezmlecznego dania głównego? Kurczak marynowany w jalapeno-limonce może być doskonałym przepisem do wypróbowania. Za 1,58 USD za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Z tego przepisu składa się 10 porcji zawierających 233 kalorie, 25 g białka i 3 g tłuszczu każda. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 20 minut. Ten przepis przygotowało 7 osób i zrobiłoby to jeszcze raz. Jeśli masz pod ręką sok z limonki, cebulę, mielony kminek i kilka innych składników, możesz to zrobić. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 58%. Ten wynik jest dobry. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Tostada z jarmużem marynowanym w jalapeno i limonką, Marynowana grillowana pierś z kurczaka z salsą arbuzowo-jalapeno i Kurczak z limonką jalapeno.
Instrukcje
W miarce o pojemności 4 filiżanek połącz pierwsze dziewięć składników.
Wlać 2 filiżanki do dużej plastikowej torby z możliwością wielokrotnego zamykania; dodaj kurczaka. Zamknij torebkę i obróć do płaszcza; przechowywać w lodówce przez 2-4 godziny. Przykryj i przechowuj w lodówce pozostałą marynatę do posmarowania.
Odcedzić i wyrzucić marynatę. Używając szczypiec o długich trzonkach, zwilż papierowy ręcznik olejem kuchennym i delikatnie posmaruj ruszt grilla. Grilluj kurczaka pod przykryciem na średnim ogniu lub piecz w odległości 4 cali od ognia przez 4-6 minut z każdej strony lub do momentu, aż termometr do mięsa wskaże 170°, często polewając zarezerwowaną marynatą.
Polecane wino: Cava, Shiraz, Grenache
Cava, Shiraz i Grenache to moje ulubione chili. Te soczyste czerwone wina nie zawierają zbyt dużej ilości tanin (ważnych w przypadku pikantnych potraw), ale wino musujące, takie jak cava, może jeszcze lepiej ujarzmić ciepło. Blanc de Bleu Cuvee Mousseux z oceną 4,2 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 16 dolarów za butelkę.
![Blanc de Bleu Cuvee Mousseux]()
Blanc de Bleu Cuvee Mousseux
Blanc de Bleu to kalifornijskie wino klasy premium Chardonnay z dodatkiem nuty jagód i delikatne wino musujące zarezerwowane na niezapomniane uroczystości. Oferuje uwodzicielskie smaki i świeżą, aromatyczną musację - wyraziście pastelową jagodami. Wszystko to zamknięte jest w imponująco seksownej butelce o gustownym stylu. Owoce Blanc de Bleu uprawiane są w cichych winnicach Północnej Kalifornii, znanych z chłodnej i przejrzystej bryzy – idealne warunki dla ekskluzywnych winogron i gleb, które podkreślają głęboko cechy smakowe. To wino musujące dobrze komponuje się z przystawkami, sushi i bardzo lekkimi posiłkami.