Kurczak Inasal
Chicken Inasal to bezglutenowe danie główne. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 31g białka, 37 g tłuszczu, oraz w sumie 512 kalorii. Ten przepis służy 4 i kosztuje $3.24 za porcję. Ten przepis od Serious Eats ma 50 fanów. Mieszanka pieprzu, cukier, ząbki czosnku i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Aby zużyć sok z limonki, można śledzić to danie główne z Lime Angel Food Cake z wapienną glazurą i pistacjami jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 9 godzin i 15 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 54%. Ten wynik jest całkiem niezły. Podobne przepisy to Kurczak Inasal, Inasal na manok (grillowany kurczak w stylu Bacolod), oraz Jak gotować: Inasal na manok (grillowany kurczak, Bacolod style).
Instrukcje
Umieść olej roślinny, nasiona achiote, 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ancho chili w średnim rondlu. Włącz ciepło na średnie i ciepłe, aż wokół nasion achiote zaczną tworzyć się bąbelki.
Wyjąć z ognia i pozostawić mieszaninę do stromego na 1 godzinę.
Wlać olej przez drobny sitko siatkowe i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Aby marynata: w małej misce ubij razem 1/4 szklanki oleju achiote (reszta rezerwy do przyszłych zastosowań), mielony czosnek, calamansi lub sok z limonki, ocet, cukier, sól, imbir i pieprz.
Umieść kurczaka w dużej plastikowej torebce i zalej marynatą. Uszczelnij worek i delikatnie wrzuć, aby równomiernie pokryć kurczaka.
Umieścić w lodówce i niech marynować na noc.
Zapal jeden komin pełen węgla drzewnego. Gdy cały węgiel jest oświetlony i pokryty szarym popiołem, wylej i ułóż węgle po jednej stronie rusztu z węglem drzewnym. Ustaw ruszt do gotowania na miejscu, przykryj grill i pozwól na rozgrzanie przez 5 minut. Oczyścić i naoliwić ruszt do grillowania.
Wyjąć kurczaka z worka, rezerwując marynatę.
Umieść kurczaka, skórkę do góry, na chłodnej stronie grilla i przykryj. Gotować, fastrygując co 10 minut z zarezerwowaną marynatą, aż mięso uda zarejestruje 160 stopni na natychmiastowym termometrze odczytu włożonym w najgrubszą część mięsa, 30 do 45 minut.
Przenieś kurczaka na gorącą stronę grilla, Odwróć Stronę skóry w dół, i gotować, aż skórka chrupki i brązowieje, o 5 protokół.
Przełożyć na talerz, pozostawić na 10 minut, a następnie podawać natychmiast.