Kurczak Harissa
Jeśli masz około 4 godzin i 30 minut do spędzenia w kuchni, kurczak harissa może być doskonałym przepisem bezglutenowym, bezmlecznym, paleolitycznym i pierwotnym, który warto wypróbować. Ten przepis jest dla 4 osób. To danie główne ma 179 kalorii , 25 g białka i 7 g tłuszczu na porcję. Za 1,65 dolara za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup nasiona kminku, czosnek, paprykę i kilka innych rzeczy, aby przygotować go już dziś. Jest on sponsorowany przez Allrecipes. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 58% , co jest solidne. Pulpety jagnięce z wirem tahini-jogurtu-harissa , kurczak z orzechami nerkowca w wolnowarze i pikantne curry z kurczakiem w kokosie są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Włóż wędzoną paprykę, czosnek, kmin rzymski, kminek, papryczkę chipotle i sos adobo do moździerza i rozgnieć tłuczkiem na pastę. Posmaruj pastą całe piersi kurczaka, przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.
Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury i lekko natłuść ruszt.
Wyjmij kurczaka z marynaty i usuń jej nadmiar.
Posmaruj piersi kurczaka oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Grilluj piersi kurczaka, aż mięso będzie miało ślady grilla, a wnętrze straci różowy kolor, około 5 minut z każdej strony.