Krewetki królewskie w sosie szafranowo-migdałowym

Krewetki królewskie w sosie szafranowo-migdałowym
Krewetki królewskie w sosie szafranowo-migdałowym to danie główne, które serwuje 4. Na 1,84 zł za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i pescatariański przepis ma 400 kalorii, 13g białka, oraz 33g tłuszczu na porcję. Udaj się do sklepu i odbierz chilli, ghee, nici szafranu i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 11 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Z łyżeczką wynik 47%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Boczniaki Królewskie i krewetki na ryżu, Ugotuj książkę: jagnięcina Korman w sosie migdałowo-szafranowym, oraz Krewetki, Szafran Majonez I Mieszane Zioła Dla Dzieci.

Instrukcje

1
Zrobić sos. Przełóż orzechy nerkowca i migdały do rondla i po prostu zalej zimną wodą. Gotować delikatnie przez 20 minut, aż lekko zmięknie. Orzechy i wodę przełożyć do malaksera i zmiksować.
Składniki, których będziesz potrzebować
( 23)( 23)
Orzechy NerkowcaOrzechy Nerkowca
Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)
1 łyżeczka Wędzonej Soli Hikorowej1 łyżeczka Wędzonej Soli Hikorowej
Zielone Oliwki Z Pimientos, Około 16 Dużych OliwekZielone Oliwki Z Pimientos, Około 16 Dużych Oliwek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
(takie Jak Marie Biscuits)(takie Jak Marie Biscuits)
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do PosypaniaSól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
2
Rozgrzać ghee lub masło w ciężkim rondlu, dodać liść laurowy, kardamon i cebulę i smażyć przez 8-10 minut, aż złoty.
Składniki, których będziesz potrzebować
3 łyżki Plus 1-1/2 łyżeczki Roztopionego Masła3 łyżki Plus 1-1/2 łyżeczki Roztopionego Masła
2 Oliwki Nadziewane Pimiento2 Oliwki Nadziewane Pimiento
20 Cienkich Plastrów Cukinii20 Cienkich Plastrów Cukinii
GheeGhee
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do PosypaniaSól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
3
Dodać imbir i chili i smażyć przez minutę, aż będą pachnące.
Składniki, których będziesz potrzebować
Puszka Kukurydzy Po Meksykańsku, OdsączonaPuszka Kukurydzy Po Meksykańsku, Odsączona
Mieszanka Trójkolorowej Sałatki ColesławMieszanka Trójkolorowej Sałatki Colesław
4
Dodać kurkumę i smażyć, aż cebula zmieni kolor na żółty, co powinno zająć kolejną minutę. Teraz wymieszać orzechy czyste i gotować pastę ostrożnie, mieszając regularnie aż żółty.
Składniki, których będziesz potrzebować
KurkumaKurkuma
20 Cienkich Plastrów Cukinii20 Cienkich Plastrów Cukinii
5
Zalać 150 ml bulionu rybnego i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Gdy sos stanie się błyszczący, dodajemy podsmażony szafran, cukier i śmietanę, posypujemy garam masala i doprawiamy solą. Dusić jeszcze kilka minut. Sos powinien być zbyt gęsty, aby wlać, ale wystarczająco cienki, aby łyżka, więc może być konieczne rozcieńczenie go z większą ilością bulionu rybnego. (Sos można przygotować nawet godzinę wcześniej.)
Składniki, których będziesz potrzebować
Garam MasalaGaram Masala
Stado RybStado Ryb
SzafranSzafran
świeże Wiśnie Rainier, Wypestkowane I Przekrojone Na Połówkiświeże Wiśnie Rainier, Wypestkowane I Przekrojone Na Połówki
Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)
Żółto-zielona Lukrecja SznurkowataŻółto-zielona Lukrecja Sznurkowata
1 Uncja Kiełków Bambusa, Poćwiartowanych1 Uncja Kiełków Bambusa, Poćwiartowanych
6
Krewetki przełóż do miski i wymieszaj z posypką soli i wszystkimi składnikami na pierwszą marynatę. Jeśli wygląda sucho, dodaj kroplę wody. Odstawić na 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Potrójne, PrzyciętePotrójne, Przycięte
1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)
1 łyżeczka Wędzonej Soli Hikorowej1 łyżeczka Wędzonej Soli Hikorowej
1 Uncja Kiełków Bambusa, Poćwiartowanych1 Uncja Kiełków Bambusa, Poćwiartowanych
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)
7
Rozgrzać olej na dużej patelni i zapiekać krewetki przez 20 sekund, aby się zwijały.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)
4 łyżki Masła, Pokrojonego W Kostkę O Wielkości 1/2 Cala4 łyżki Masła, Pokrojonego W Kostkę O Wielkości 1/2 Cala
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pigwy – Obrane, Pozbawione Gniazd Nasiennych I Pokrojone W ćwiartkiPigwy – Obrane, Pozbawione Gniazd Nasiennych I Pokrojone W ćwiartki
8
Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
9
Składniki wymieszać razem na drugą marynatę, wrzucić do niej krewetki (można je pozostawić do 1 godziny).
Składniki, których będziesz potrzebować
Potrójne, PrzyciętePotrójne, Przycięte
1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)
10
Rozgrzej piekarnik do wentylatora 180C / 200C / Gaz
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Opakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, OdsączoneOpakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, Odsączone
11
Przebić długi drewniany szpikulec przez ogon każdej krewetki i przebić go do czubka głowy. Podłożyć szaszłyki na tacy do pieczenia i piec przez 6-8 minut, aż lekko zwęglone. W międzyczasie podgrzej sos i dodaj więcej bulionu, jeśli jest zbyt gęsty.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)
Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)
1 Czubata łyżka Białego Pieprzu1 Czubata łyżka Białego Pieprzu
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Cukierki Air Head Pokrojone W Cienkie PaskiCukierki Air Head Pokrojone W Cienkie Paski
12
Podawać krewetki na dużym talerzu w basenie z sosem dla ludzi, aby pomóc sobie, z dodatkowym sosem i ryżem pilau w miseczkach.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)1/2 łyżeczki Bijol (kubańska Mieszanka Przypraw)
Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)Świeżo Mielony Czarny Pieprz (do Smaku)
Z Sosem Wasabi I Imbirem (polecamy: Sos Hoboken Eddie's Hukilau Hanna)Z Sosem Wasabi I Imbirem (polecamy: Sos Hoboken Eddie's Hukilau Hanna)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)

Polecane wino: Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc

Krewetki w menu? Spróbuj sparować z Pinot Grigio, Riesling i Sauvignon Blanc. Te ostre białe wina dobrze sprawdzają się z krewetkami przygotowywanymi na różne sposoby, czy to z grilla, smażone, czy w sosie czosnkowym. Jednym z win, które możesz spróbować, jest GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio. Ma 4,8 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 15 dolarów.
GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio
GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio
GIFFT Pinot Grigio rozbrzmiewa żywą gruszką i tropikalnymi owocami, zrównoważoną przez wyraźną kwasowość i elegancko wyrafinowaną świeżość. To wino o aromatach dojrzałych owoców pestkowych i cytrusów prezentuje smaki melona, nektaryny i cytryny Meyera, które wykończą się lekkimi i orzeźwiającymi.
TrudnośćEkspert
Gotowe W1 h, 30 m.
Porcje4
Ocena Zdrowia8
Magazyn