Klasyczny pieczony sos z indyka i podrobów
Klasyczny pieczony indyk i Podrobowy sos może być tylko sos, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 71g białka, 21 g tłuszczu, oraz w sumie 509 kalorii. Ten przepis służy 12. Na 1,66 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz bulion z indyka, sól koszerną, liście szałwii i kilka innych rzeczy, które możesz zrobić dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. To będzie hit w Twoim Święto Dziękczynienia wydarzenie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 69%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Klasyczny pieczony indyk z sosem Podrobowym, Łatwy Faszerowany Pieczony Indyk Z Sosem Podrobowym, oraz Pieczony indyk z szałwią, cebulą i sosem Podrobowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Usuń podroby i szyję z indyka; rezerwy na domowy bulion z indyka. Osusz indyka. Przyciąć nadmiar tłuszczu. Zaczynając od jamy szyi, rozluźnij skórę od piersi i podudzia, wkładając palce, delikatnie naciskając między skórę a mięso. Wyciągnij końcówki skrzydeł w górę i na plecy; włóż pod indyka.
Połącz masło, posiekaną szałwię, tymianek, 1 1/4 łyżeczki soli, majeranek i 1/2 łyżeczki pieprzu; przetrzyj mieszankę pod spulchnioną skórą i nad piersiami oraz pałeczkami.
Cebulę, seler i liście szałwii umieścić w jamie indyka; nogi związać sznurkiem kuchennym.
Odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Umieść indyka, pierś do góry, na stojaku na patelni pokrytej sprayem do gotowania.
Wlać 2 szklanki domowego bulionu z indyka na dnie patelni; umieścić stojak na patelni.
Piec indyka w temperaturze 425 przez 30 minut. Zmniejszyć ogień do 325 (nie wyjmować indyka z piekarnika).
Piec w temperaturze 325 przez dodatkowe 1 godzinę i 45 minut lub do momentu włożenia termometru do mięsistej części uda 16
Wyjąć indyka z patelni; przykryć luźno folią.
Odstawić indyka na 20 minut; wyrzucić skórę.
Umieść dużą plastikową torbę z zamkiem błyskawicznym wewnątrz szklanej miary na 4 filiżanki.
Wlać kroplówki przez drobne sito do worka; odstawić na 10 minut (tłuszcz wzrośnie do góry). Uszczelnij torbę; ostrożnie oderwij 1 dolny róg torby.
Spuścić kapiące do średniej miski, zatrzymując się, zanim warstwa tłuszczu osiągnie otwarcie; wyrzucić tłuszcz.
Dodać wystarczającą ilość pozostałych 2 szklanki domowej roboty bulion z indyka do kapieli do równej 3 szklanki.
Połącz skrobię kukurydzianą i 3 łyżki wody w małej misce, mieszając trzepaczką. Doprowadzić mieszaninę bulionu do wrzenia; wymieszać mieszaninę skrobi kukurydzianej. Doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień, i gotować na wolnym ogniu 5 minut lub aż zgęstnieje, często mieszając. Wymieszać pozostałą 1/2 łyżeczki soli i pozostałą 1/4 łyżeczki pieprzu.