Karmelowy Flan jabłkowy z tostami Pepitas
Karmelowy Flan jabłkowy z tostami Pepitas może być tylko deserem, którego szukasz. Ten bezglutenowy i wegetariański przepis służy 10 i kosztuje 1,32 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 7G białka, 22g tłuszczu, oraz w sumie 397 kalorii. 60 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. To będzie hit w Twoim Halloween wydarzenie. Ten przepis jest typowy dla kuchni europejskiej. Udaj się do sklepu i podnieś masło, zmielony cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 24 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 29%. Ten wynik nie jest tak spektakularny. Spróbuj Pikantne Tosty Pepitas, Pieczony Hummus Butternut z tostami Pepitas, oraz Salsa z Mango i słodką papryką z tostami Pepitas dla podobnych receptur.
Instrukcje
Dla jabłek: Skórka, rdzeń i ćwiartka jabłek.
Pokrój każdą ćwiartkę w poprzek na plastry o grubości 1/4 cala.
Połącz jabłka, cukier, masło, śmietanę, laskę cynamonu i fasolę wanilii na dużej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotować, mieszając delikatnie i często, aż cukier karmelizuje i jabłka są dokładnie ugotowane, ale nadal zachowują swój kształt. Odstawić.
Dla Flan: Ustaw 9-calowy talerz ciasta lub 10 do 15 małych filiżanek na równej powierzchni.
W średnim rondlu umieść 1 szklankę cukru i dodaj sól i wodę. Ustawić na średnim ogniu i pozostawić do gotowania, aż lekko karmelizowane.
Zdjąć z ognia i delikatnie obracać, aż karmel osiągnie bursztynowy kolor, gdzieś pomiędzy miodem a syropem klonowym.
Wlać karmel do naczynia do pieczenia, aby pokryć dno. Podczas gdy karmel jest jeszcze miękki, ostrożnie ułóż plasterki jabłek równomiernie na nim i lekko dociśnij, aby przykleić je na miejscu, a następnie polej karmelem pozostałym na patelni.
Umieść stojak na środku piekarnika i rozgrzej do 163°. Ustaw przygotowaną patelnię(y) w dużej prostokątnej patelni do ciasta, piekarniku holenderskim lub innym większym naczyniu.
Połączyć mleko, śmietanę, cukier i przyprawy w średnim rondlu i podgrzać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Umieść jajka w średniej misce do mieszania i ubijaj, aby się zmiksować. Gdy płyn jest gorący i cukier rozpuszcza się, stopniowo wlewa się do jaj, stale ubijając. Natychmiast przejść przez drobny sitko siatkowe do dzbana lub innego pojemnika, z którego można wygodnie wlać. Otwórz piekarnik i ustaw dużą patelnię do pieczenia, trzymając mniejsze naczynie(y) na środku stojaka, a następnie ostrożnie wlej gorącą wodę mniej więcej w połowie boków naczynia(y) flan. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wbić kilka dużych otworów w folię. Jeśli pieczenie mniejszych poszczególnych flans, sprawdzić i obrócić po 10 minut, a następnie nadal obracać co 5 minut. Jeśli pieczenie jednego dużego flan, sprawdzić i obrócić po 30 minutach, a następnie nadal obracać co 10 minut, skracając czas do co 5 minut, gdy flan zaczyna ustawiać się wokół krawędzi. Flan odbywa się, gdy krawędzie są ustawione, ale środek jest nadal dość jiggly, ale nie płynne.
Wyjmij z piekarnika i natychmiast (i ostrożnie) usuń flan(y) z gorącej wody do ostygnięcia na stojaku. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, luźno owinąć plastikiem i przechowywać w lodówce na noc.
Umieść stojak na środku piekarnika i rozgrzej do 163°. równomiernie rozprowadź pepitas na blasze do pieczenia i tostuj przez około 5 minut-usłyszysz ich trzaskanie w piekarniku i będą nadal to robić po wyjęciu. Jeszcze gorące, wymieszać z solą do smaku.
Podawać: jeśli zrobiłeś duży flan, dostać półmisek lub duży talerz o większej średnicy niż patelnia użyłeś. Jeśli wykonane poszczególnych flans, uzyskać jak najwięcej płyt, jak flans będzie służyć. Uruchom nóż do parowania wokół krawędzi naczynia do pieczenia, mając pewność, aby zeskrobać wzdłuż naczynia, aby krawędź flan nie była poszarpana. Odwróć talerz lub talerz na flan i szybko, ale ostrożnie odwróć całość, aby flan spoczął do góry nogami na talerzu lub talerzu. W przypadku dużego flana możesz pomóc mu się wypalić, trzymając zarówno patelnię, jak i talerz i dając mu kilka mocnych wstrząsów; w przypadku aluminiowych kubków możesz szturchnąć maleńką szczelinę na górze, aby ją zwolnić. Widać, że jest, gdy karmel tryska wokół flan. Podnieś patelnię lub filiżankę prosto do góry. Jeśli jakieś jabłko przykleja się do patelni, użyj noża do parowania, aby delikatnie go podważyć i wymienić na flan(y).
Udekoruj każdy plasterek lub pojedynczy flan pepitas.