Karmelizowane gruszki z prażonymi orzechami laskowymi i czekoladowym sorbetem
Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i wegetariański przepis ma 577 kalorii, 5G białka, oraz 16G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8. Na 2,78 zł za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Mieszanka bardzo drobnego cukru, brandy, sorbet czekoladowy i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 23%. Ten wynik nie jest tak doskonały. Podobne przepisy to Taca-pieczona beza z gruszkami, śmietaną, prażonymi orzechami laskowymi i sosem czekoladowym, Sałatka szpinakowa z gruszkami, czerwoną cebulą, żurawiną i prażonymi orzechami laskowymi, oraz Ciasto Czekoladowe Bez Mąki Z Prażonymi Orzechami Laskowymi.
Instrukcje
Wyłożyć dużą patelnię do pieczenia z pergaminem.
Rozłóż orzechy laskowe w innej (bez podszewki) patelni do pieczenia i piec tylko do początku, aby włączyć Złoty pod Skórki, 5 do 7 minut.
Wlać do czystego ręcznika kuchennego i pocierać, aby usunąć jak najwięcej skórek, jak to możliwe.
Na dużej patelni żaroodpornej wymieszaj orzechy laskowe z drobnym cukrem.
Piec, aż cukier jest lekko rumiane, o 20 protokół.
Wyjąć z piekarnika i natychmiast wymieszać.
Umieść na średnim ogniu na piecu i gotuj, stale mieszając drewnianą łyżką, aż cukier stopi się i będzie złoty, około 2 minut.
Natychmiast wlać do wyłożonej patelni i delikatnie oddzielić orzechy laskowe łyżką.
Tymczasem obierz gruszki, pozostawiając je w całości i z nienaruszonymi łodygami. Dużym końcem kuleczki melonowej, czerpać DNA rdzeni z gruszek; następnie mniejszym końcem kopać głębiej i czerpać nasiona.
Wyciąć cienki plasterek DNA tak gruszki stoją płasko.
Masło rozpuścić na dużej patelni żaroodpornej na średnim ogniu. Kiedy zacznie brązowieć, dodaj gruszki i gotuj, delikatnie obracając od czasu do czasu z 2 drewnianymi łyżkami, aż wszystko będzie złociste, 5 do 7 minut.
Posyp gruszki granulowanym cukrem i kontynuuj gotowanie i obracanie gruszek, aż cukier będzie karmelizowany i gęsty, około 5 minut.
Zdjąć patelnię z ognia i dodać brandy. Wróć do ognia i gotuj, aż płyn zmniejszy się do gęstego, bąbelkowego syropu, 10 do 12 minut.
Wlać 1/2 szklanki bardzo gorącej wody i postawić gruszki w pozycji pionowej na patelni. Doprowadzić płyn do wrzenia; przenieść patelnię do piekarnika.
Piec, fastrygowanie co 15 minut, aż gruszki będą miękkie po przekłuciu i ciecz ponownie zgęstnieje i jest ciemny złoty, 25 do 30 minut. Jeśli ciecz zmniejsza się zbyt szybko, dodaj więcej wody, 1/4 szklanki na raz.
Niech gruszki ostygną lekko w płynie, często fastrygując.
Przenieść gruszki do płytkich misek. Sok z cytryny wymieszać z syropem, a następnie łyżką pokruszyć gruszki.
Dodaj gałkę sorbetu czekoladowego do każdej miski i posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Make ahead: można toast orzechów laskowych do 3 dni przed; przechowywać hermetycznie w temperaturze pokojowej. Można również upiec gruszki (poprzez krok
do 4 godzin do przodu; odstawić w temperaturze pokojowej. Przewijanie na średnim ogniu, fastrygowanie gruszek syropem, około 3 minut.