Kalifornijskie indycze chili

Kalifornijskie indycze chili
California Turkey Chili to amerykański przepis na 4 porcje. Jedna porcja zawiera 839 kalorii, 67 g białka i 31 g tłuszczu. Za 6,65 USD za porcję ten przepis pokrywa 58% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Świetnie sprawdza się jako drogie danie główne podczas Super Bowl. Ten przepis z Foodnetwork ma 41 fanów. Jeśli masz pod ręką mielony cynamon, kolendrę, bulion z kurczaka o niskiej zawartości soli i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezmlecznej. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 2 godzin i 40 minut. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 96%, to danie jest świetne. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, polubili także California Turkey Chili, 10th Annual Chili Contest: Entry – California Chili i California Chili.

Instrukcje

1
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
2
Rozgrzej olej w ciężkim, dużym garnku na średnim ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cienki-Cienki-
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
GOYA® Groszek Mrożony, RozmrożonyGOYA® Groszek Mrożony, Rozmrożony
3
Dodaj czosnek, poblanos, seler i cebulę.
Składniki, których będziesz potrzebować
12-15 Pomidorów, Umytych, Bez Skórki Przypominającej Papier12-15 Pomidorów, Umytych, Bez Skórki Przypominającej Papier
średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)średniej Wielkości świeże Pomidory (około , Obrane I Pokrojone Na Szóstki)
Czosnek Goya®Czosnek Goya®
1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane1-1/2 łyżeczki Mielonego Czosnku GOYA® Lub 3 Ząbki świeżego Czosnku, Drobno Posiekane
4
Smaż, aż warzywa zmiękną, od 5 do 6 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
żółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzaneżółte Tortille Kukurydziane (15 Cm), Podgrzane
5
Dodaj indyka i smaż, aż przestanie być różowy, rozbijając indyka grzbietem łyżki, około 7 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
6
Posypać mąką i wymieszać do połączenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Duża Paczka Chipsów Tortilla O Smaku Limonki1 Duża Paczka Chipsów Tortilla O Smaku Limonki
7
Dodać koncentrat pomidorowy, chili w proszku, kminek, cukier, oregano, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, cynamon i goździki. Gotuj 1 do 2 minut, mieszając, aby wymieszać.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 łyżeczka Suszonego Oregano, Plus Więcej Do Posypania1 łyżeczka Suszonego Oregano, Plus Więcej Do Posypania
Do Podania Chleb Pita Podgrzany Zgodnie Z Instrukcją Na OpakowaniuDo Podania Chleb Pita Podgrzany Zgodnie Z Instrukcją Na Opakowaniu
Lody Waniliowe I Dodatkowe Orzechy PekanLody Waniliowe I Dodatkowe Orzechy Pekan
Do 6 Bułek Hamburgerowych, Podzielonych, OpcjonalnieDo 6 Bułek Hamburgerowych, Podzielonych, Opcjonalnie
2 3/4 Szklanki Całych Migdałów, Ze Skórką I Uprażonych2 3/4 Szklanki Całych Migdałów, Ze Skórką I Uprażonych
Rzepa, Obrana I Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/8 CalaRzepa, Obrana I Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/8 Cala
Do średniej Wielkości Białej Lub żółtej Cebuli, 1 Pokrojonej Na ćwiartki I 1 PosiekanejDo średniej Wielkości Białej Lub żółtej Cebuli, 1 Pokrojonej Na ćwiartki I 1 Posiekanej
1 Gotowa W Sklepie Mieszanka Do Wypieku Ciasta Czekoladowego, Np. Betty Crocker Super Moist Dark Chocolate, Upieczona Zgodnie Z Instrukcją Na Opakowaniu1 Gotowa W Sklepie Mieszanka Do Wypieku Ciasta Czekoladowego, Np. Betty Crocker Super Moist Dark Chocolate, Upieczona Zgodnie Z Instrukcją Na Opakowaniu
1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala1/2 Szklanki Słodkiego Wina Marsala
8
Dodać bulion i fasolę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż smaki się połączą, a chili zgęstnieje do pożądanej konsystencji, często mieszając, od 20 do 30 minut. Doprawić większą ilością soli i pieprzu.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół
1 Szklanka Syropu Klonowego Lub Syropu O Smaku Klonowym1 Szklanka Syropu Klonowego Lub Syropu O Smaku Klonowym
Goya Sazon Z Kolendrą I AnnattoGoya Sazon Z Kolendrą I Annatto
1 Szklanka Posiekanego Czosnku1 Szklanka Posiekanego Czosnku
9
Aby podać, włóż łyżkę Najprostszej komosy ryżowej i pilawu z orzeszków piniowych do głębokich misek. Posyp chili.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 1/2 Funta Dużych Krewetek U-121 1/2 Funta Dużych Krewetek U-12
4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane
1 Szklanka Posiekanego Czosnku1 Szklanka Posiekanego Czosnku
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy(po Kubku Wielkości Przekąski) Budyń Cytrynowy
ChochlaChochla
10
Podawać z dodatkami.
11
Uwaga kucharza: Inne dodatki, które możesz zaoferować: posiekane rzodkiewki, marynowane papryczki jalapeno, pokruszony ser cotija, chipsy tortilla i/lub pico de gallo.
Składniki, których będziesz potrzebować
Salsa Pomidorowo-chipotleSalsa Pomidorowo-chipotle
Pokruszone Niebieskie Chipsy TortillaPokruszone Niebieskie Chipsy Tortilla
Ser CotijaSer Cotija
Pico De GalloPico De Gallo
Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)
12
Komosę ryżową umieść na drobnym sicie. Płukać pod zimną bieżącą wodą przez 1 pełną minutę. Odstawić do odcieknięcia.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane
1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego1 Szklanka Białego Jęczmienia Perłowego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Z Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z KurczakaZ Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z Kurczaka
13
Doprowadzić bulion, sól i pieprz do wrzenia w ciężkim, średnim rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj komosę ryżową. Przykryj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż komosa ryżowa będzie miękka i cały bulion zostanie wchłonięty, około 15 minut. Wyłącz ogrzewanie.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół4 Plasterki Sera Muenster, Przekrojone Na Pół
4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane
Goya Sazon Z Kolendrą I AnnattoGoya Sazon Z Kolendrą I Annatto
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Biały Jęczmień PerłowyBiały Jęczmień Perłowy
14
Odstaw komosę ryżową, wciąż przykrytą, na 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane
15
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Rozłóż orzeszki piniowe na małej blasze do pieczenia z brzegami. Prażymy orzechy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. Studzimy na blasze.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 1/2 Funta Dużych Krewetek U-121 1/2 Funta Dużych Krewetek U-12
4 Do 6 Piersi Kurczaka Z Kością I Skórą4 Do 6 Piersi Kurczaka Z Kością I Skórą
1/2 Szklanki Drobno Posiekanych Orzechów Pekan PLANTERS®1/2 Szklanki Drobno Posiekanych Orzechów Pekan PLANTERS®
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ostre Krążki Papryki, Plasterki Papryki Bananowej, Do Dekoracji KanapekOstre Krążki Papryki, Plasterki Papryki Bananowej, Do Dekoracji Kanapek
Żółty Cukier I Różne PosypkiŻółty Cukier I Różne Posypki
16
Zmieszaj kolendrę i orzeszki piniowe z komosą ryżową.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 1/2 Funta Dużych Krewetek U-121 1/2 Funta Dużych Krewetek U-12
3 łyżki Oleju Roślinnego3 łyżki Oleju Roślinnego
4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane4 Pełnoziarniste Duże Pity O średnicy Około 8 Cali, Podgrzane

Składniki

0warzywo (np. szpinak)kiełbasa wieprzowa bez osłonkikiełbasa wieprzowa bez osłonki425papryka habanerocannellini (biała fasola), opłukana i osuszonacannellini (biała fasola), opłukana i osuszona1łodyga selera naciowego, posiekanałodyga selera naciowego, posiekana3Spód: okruszki z herbatników graham1 łyżeczka suszonego oregano, plus więcej do posypania1 łyżeczka suszonego oregano, plus więcej do posypania20papryka habaneroposiekana świeża kolendra lub pietruszka włoskaposiekana świeża kolendra lub pietruszka włoska2warzywo (np. szpinak)(pakowane) ciemnobrązowy cukier(pakowane) ciemnobrązowy cukier1porcja startego parmezanumąka uniwersalnamąka uniwersalna4Duże goździkiczosnek, rozbity, obrany i posiekanyczosnek, rozbity, obrany i posiekany1warzywo (np. szpinak)cynamon mielonycynamon mielony0warzywo (np. szpinak)goździki mielonegoździki mielone1porcja startego parmezanukminek mielonykminek mielony680papryka habaneromielony Indyk (ciemne mięso)mielony Indyk (ciemne mięso)0warzywo (np. szpinak)Rude ziemniaki, około 6 uncji każdyRude ziemniaki, około 6 uncji każdy4trochę posiekanej cukiniiSól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprzSól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz4131 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwebulion z kurczaka niskosolny (najlepiej ekologiczny)bulion z kurczaka niskosolny (najlepiej ekologiczny)7081 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwebulion z kurczaka niskosolny (najlepiej ekologiczny)bulion z kurczaka niskosolny (najlepiej ekologiczny)541 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia1łyżka czerwony ocet winnycebula posiekanacebula posiekana1Podwójnie nadziewane ciasteczka Oreosuszone Meksykańskie oregano, rozgniecionesuszone Meksykańskie oregano, rozgniecione45papryka habanero1 1/2 funta dużych krewetek U-121 1/2 funta dużych krewetek U-122largesPoblano chiles, łodygi, nasiona i pokrojone w kostkęPoblano chiles, łodygi, nasiona i pokrojone w kostkę198papryka habanero1/4 szklanki pełnoziarnistej quinoa (o1/4 szklanki pełnoziarnistej quinoa (o4Spód: okruszki z herbatników grahamDo podania chleb Pita podgrzany zgodnie z instrukcją na opakowaniuDo podania chleb Pita podgrzany zgodnie z instrukcją na opakowaniu4trochę posiekanej cukiniiRóżne dodatki, takie jak posiekana cebula, rozdrobniony Biały Cheddar, posiekane pomidory i / lub kwaśna śmietanaRóżne dodatki, takie jak posiekana cebula, rozdrobniony Biały Cheddar, posiekane pomidory i / lub kwaśna śmietana4trochę posiekanej cukiniiRóżne dodatki, takie jak posiekana cebula, rozdrobniony Biały Cheddar, posiekane pomidory i / lub kwaśna śmietanaRóżne dodatki, takie jak posiekana cebula, rozdrobniony Biały Cheddar, posiekane pomidory i / lub kwaśna śmietana

Polecane wino: Cava, Shiraz, Grenache

Cava, Shiraz i Grenache to świetny wybór na indycze chili. Te soczyste czerwone wina nie zawierają zbyt dużej ilości tanin (ważnych w przypadku pikantnych potraw), ale wino musujące, takie jak cava, może jeszcze lepiej ujarzmić ciepło. Weinert Cavas de Weinert z oceną 4,7 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 26 dolarów za butelkę.
Weinert Cavas de Weinert
Weinert Cavas de Weinert
Głęboki rubinowy odcień z fioletowymi iskierkami podkreśla jego stabilną i energiczną strukturę. Bogactwo garbników gwarantuje trwałość, ale dominują dyskretne, dojrzałe owoce. Zbalansowane, pełne wino, które na długim finiszu przypomina aromat dębu. Mieszanka Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot.
TrudnośćEkspert
Gotowe W2 hrs, 40 m.
Porcje4
Ocena Zdrowia100
Magazyn