Jak gotować i jeść małże parowe

Jak gotować i jeść małże parowe
Jak gotować i jeść małże parowiec jest danie główne, które służy 4. Jedna porcja zawiera 412 kalorii, 18g białka, oraz 32G tłuszczu. Na 1,19 zł za porcję, ten przepis okładki 13% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 25 minut. Ten przepis z prostych przepisów wymaga wieprzowiny, masła, kurczaka i wołowiny. Ogólnie ten przepis zarabia improvable spoonacular wynik z 0%. Podobne przepisy to Małże Parowe W Stylu New England, Pieczony dorsz z małż parowych i sosem pistacjowym, oraz Małże parowe w rosole imbir czerwony Curry.

Instrukcje

1
Moczyć parowce w wodzie morskiej lub słonej wodzie: najlepiej, jeśli masz czas, umieść parowce w wiadrze i przykryj kilkoma centymetrami wody morskiej lub słonej wody (łyżka soli morskiej całkowicie rozpuszczona w każdej ćwiartce wody) i odstaw na kilka godzin w chłodnym miejscu (nie w bezpośrednim świetle słonecznym), najlepiej na noc.
Składniki, których będziesz potrzebować
świeżo Starty Ser Pecorino-Romano Lub Do Smakuświeżo Starty Ser Pecorino-Romano Lub Do Smaku
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
2
Po pewnym czasie zauważysz, że każdy małż ma stopę, która zacznie się wysuwać z muszli. To normalne. Małże są zwykle zakopywane w piasku, a tylko stopa sięga do powierzchni wody.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
3
Małże parowca odprowadza piasek lub brud, gdy siedzą w wodzie, więc woda może stać się raczej mętna. Możesz zmienić wodę, jeśli chcesz.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
4
Jeśli nie masz czasu, aby małże moczyły się godzinami, po prostu umieść kilka z nich na raz w dużej misce, przykryj słoną wodą i delikatnie obracaj wodą palcami przez pół minuty.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
5 Cukierków Waflowych Necco, Podzielonych5 Cukierków Waflowych Necco, Podzielonych
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Fiołki Polne (wraz Z łodygami), MyteFiołki Polne (wraz Z łodygami), Myte
5
Jeśli małże uwalniają piasek lub grys, wyrzuć wodę i wypłucz małże w ten sam sposób ponownie, aż piasek nie zostanie uwolniony. (Mogą jeszcze zwolnić trochę piasku i żwiru podczas gotowania, ale Będziesz zanurzyć je w bulionie Małży przed zanurzeniem ich w maśle, gdy je zjesz, pomagając wypłukać pozostały żwir.)
Składniki, których będziesz potrzebować
6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki
1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
Pasek Skórki CytrynowejPasek Skórki Cytrynowej
6
Na parze małże: gdy są gotowe do gotowania, umieścić około cala wody (można również użyć piwa lub stout) w dnie wysokiego, dużego garnka.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
StoutStout
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
1/2 Funta Posiekanego Plamiaka1/2 Funta Posiekanego Plamiaka
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Świeże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do DekoracjiŚwieże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do Dekoracji
7
Umieść stojak na parowiec na dnie garnka. Ostrożnie umieść małże na stojaku na parowiec (jeśli nie masz stojaka na parowiec, nie martw się o to, po prostu włóż małże do garnka z wodą).
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Świeże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do DekoracjiŚwieże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do Dekoracji
8
Muszle małży są na cienkiej stronie i mogą łatwo złamać, więc bądź delikatny, gdy wkładasz parowce do garnka.
Składniki, których będziesz potrzebować
(zalecany: Sos A1)(zalecany: Sos A1)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Świeże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do DekoracjiŚwieże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do Dekoracji
9
Możesz zauważyć, że niektóre małże "plują" wodą na Ciebie, jak sobie z nimi radzisz. To normalne, nie przejmuj się tym. Jeśli któryś z małży wydaje się martwy, śmierdzi, lub którego syfony nie cofają się, gdy ich dotykasz, wyrzuć je.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
10
Przykryj garnek. Doprowadzić wodę do wrzenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Świeże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do DekoracjiŚwieże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do Dekoracji
11
Niech małże gotować w parze z wrzącej wody przez około 5-10 minut, aż muszle Małży parowca są szeroko otwarte, a następnie wyjąć garnek z ognia. Wszystkie parowce, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. (Garnek może się spienić i gotować podczas gotowania, więc miej na niego oko podczas gotowania.)
Składniki, których będziesz potrzebować
(zalecany: Sos A1)(zalecany: Sos A1)
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Świeże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do DekoracjiŚwieże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do Dekoracji
12
Niech małże ostygną przez kilka minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
13
Umieść wodę na parze w miseczkach do serwowania: ostrożnie usuń gotowane małże z garnka, umieszczając je w misce do serwowania. Nie wyrzucaj bulionu z małży pozostawionego w garnku. Zamiast wlać trochę gorącego bulionu do misek do serwowania.
Składniki, których będziesz potrzebować
1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon1 łyżeczka Mieszanki Przypraw Sazon
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Fiołki Polne (wraz Z łodygami), MyteFiołki Polne (wraz Z łodygami), Myte
Świeże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do DekoracjiŚwieże Gałązki Pietruszki, Pokrojone W Cienkie Plasterki, Do Dekoracji
14
Umieścić roztopione masło w małych miseczkach do zanurzenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Fiołki Polne (wraz Z łodygami), MyteFiołki Polne (wraz Z łodygami), Myte
1
Podawaj parowce z miską na małże, pustą miską na muszle, małą miską z bulionem do zanurzenia i mniejszą miską z masłem do zanurzenia.
Składniki, których będziesz potrzebować
6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki
(zalecany: Sos A1)(zalecany: Sos A1)
1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Fiołki Polne (wraz Z łodygami), MyteFiołki Polne (wraz Z łodygami), Myte
2
Oto jak jeść parowce: aby jeść, otwórz skorupę i usuń ugotowany małż. Palcami ściągnij skórę pokrywającą syfon małża. Wyrzucić wraz z muszlami do muszli.
Składniki, których będziesz potrzebować
(zalecany: Sos A1)(zalecany: Sos A1)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Fiołki Polne (wraz Z łodygami), MyteFiołki Polne (wraz Z łodygami), Myte
3
Chwyć syfon palcami, zawiruj małż w gorącym bulionie (pomoże to rozgrzać małże i usunąć pozostały piasek lub piasek). Zanurz małż w roztopionym maśle i jedz!
Składniki, których będziesz potrzebować
6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki6 Ząbków Czosnku, 4 Rozgniecione, Pozostałe 2 Pokrojone W Cienkie Plasterki
1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka1-1/2 Szklanki Bulionu Z Kurczaka
Ziemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią KostkęZiemniaki Yukon Gold, Umyte I Pokrojone W średnią Kostkę
Pasek Skórki CytrynowejPasek Skórki Cytrynowej
4
Uwaga, koniec syfonu małża może być nieco twardy i gumowaty. Możesz to zjeść albo nie. W każdym razie stanowi świetny uchwyt do zanurzania.

Polecane wino: Chardonnay, Muscadet, Riesling

Małże w menu? Spróbuj sparować z Chardonnay, Muscadet i Riesling. Maślany chardonnay jest świetny do przegrzebków, krewetek, krabów i homarów, podczas gdy muscadet jest klasycznym wyborem dla małży, ostryg i małży. Jeśli masz trochę przyprawy w skorupiakach, półwytrawny riesling może zrównoważyć ciepło. Antica Chardonnay (Mountain Select) z 4.5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 29 dolarów za butelkę.
Antica Chardonnay (Mountain Select)
Antica Chardonnay (Mountain Select)
Chardonnay 2017 jest żywy i bogaty w kuszące aromaty, które prowadzą do mocnego rdzenia smaków gruszki, jabłka i moreli w cieniu lekko przyprawionego dębu. Na podniebieniu wino oferuje warstwę po warstwie utrzymujących się smaków. Wino podkreśla czystość odmianową elegancją i świeżością na podniebieniu.Chardonnay zebrano od 4 do 31-letnich win z wybranych części dziewięciu bloków winnic, które są sadzone na wysokości 1,413-1,494 stóp. Tegoroczna selekcja składała się z 10 klonów Chardonnay—dziewięciu burgundzkich i uznanej selekcji Heritage Weimer—które razem tworzą złożoność aromatów i smaków, których szukamy dla naszej górskiej selekcji Chardonnay.
TrudnośćNormalny
Gotowe W25 m.
Porcje4
Ocena Zdrowia5
Magazyn